Zelenina

HYDERABADI BHINDI SALAN

  • 300g okry 
  • olej na hluboké smažení
  • Na salan pastu: 
  • 3 celé kašmírské chilli papričky 
  • 30g nepražených neloupaných arašídů 
  • 1 lžička římského kmínu 
  • 20g strouhaného kokosu 
  • 2 lžíce sezamových semínek 
  • 1 lžíce zázvorovo česnekové pasty 
  • 100ml vody 
  • 3 lžíce oleje 
  • 1 lžička tmavých hořčičných semínek 
  • ½ lžičky semen pískavice 
  • 10 curry listů 
  • 1 větší cibule 
  • 1 lžička mletého koriandru 
  • ½ lžičky kurkumy 
  • ½ lžičky mletého kašmírského chilli 
  • 2 lžíce tamarindová pasta
  • 1 lžička jaggery 

Okru omyjte, osušte a odstraňte konce se stopkou. V hluboké pánvi rozehřejte olej a při střední teplotě okru smažte tak dlouho až se na ní začnou objevovat hnědé spáleniny. Odložte na papírovou kuchyňskou utěrku, která pomůže odsát přebytečný tuk. 

Na suché pánvi nechejte rozvonět ořechy a celé koření, které přidáváte postupně. Začněte kašmírským chilli a arašídy, které potřebují nejvíce času. Poté přidejte římský kmín, kokos a sezam. Jakmile koření začne vonět a sezam s kokosem budou mít zlatou barvu, odstraňte ze zdroje tepla, nechejte vychladnout a poté rozmixujte společně se zázvorovo česnekovou pastou a 100ml vody na hladkou pastu. 

V hrnci nebo hluboké pánvi rozhřejte 3 lžíce oleje, přidejte do něj římský kmín, hořčičné semínko a pískavici a nechejte je rozvonět a hořčičné semínko popraskat. Následně vmíchejte curry listy a ihned k nim na tenké proužky nakrájenou cibuli a restujte do zlatova. 

K této základní směsi vmíchejte předem připravenou salan pastu, mletý koriandr, kurkumu a mleté chilli, zalejte 400ml vody a pečlivě promíchejte. Při střední nízké teplotě a za občasného promíchání vařte 30 minut, až se omáčka zredukuje na zhruba polovinu obsahu. 

Poté vmíchejte tamarindovou pastu a jaggery, promíchejte, poté opatrně vmíchejte předem osmaženou okru, snižte teplotu na minimum a nechejte ještě pět minut společně prohřát

 

HYDERABADI BHINDI SALAN