články o koření a surovinách

Sabja, tukmaria nebo semínko sladké bazalky

Sabja, tukmaria nebo semínko sladké bazalky

Sabja jsou malá černá semínka pocházející z Indie, která si snadno můžete splést s chia semínky. Sabja jsou semínka sladké bazalky, která mají podobné benefity jako chia.
více
AJWAIN

AJWAIN

Můžete znát i pod názvy ajowan, ajave, biskupská tráva nebo v češtině nejznámější a nejpoužívanější koptský kmín nebo méně známý drsnoplodík moravčinovitý
více
TAMARIND

TAMARIND

Možná jste v obchodě viděli krabičku plnou hnědých pokroucených lusků a nevěděli, o co se jedná. Je to tamarind. Sladko kyselé plody, které se používají k přípravě jídel, dezertů a nápojů.
více
JAGGERY, GUR...A ČÍM SLADÍTE VY?

JAGGERY, GUR...A ČÍM SLADÍTE VY?

Velmi krátce a zjednodušeně řečeno, je jaggery nebo v Indii známější pod názvem gur, nerafinovaný třtinový cukr. Ale je to tak zajímavá surovina, že stojí za to se o ní rozepsat víc.
více
UDĚLEJME SI JASNO V BOBKOVÝCH LISTECH

UDĚLEJME SI JASNO V BOBKOVÝCH LISTECH

Aneb není bobkový list jako bobkový list. Víte, že když máte v receptech uvedeno „bobkový list“, nemusí se vždy jednat o tu samou surovinu? Bobkovým listem se myslí něco jiného v Evropě, Indonésii anebo Indii. Je to matoucí, že? Tak si v tom pojďme udělat jasno.
více
NAUČTE SE V KUCHYNI POUŽÍVAT ČERTOVO LEJNO

NAUČTE SE V KUCHYNI POUŽÍVAT ČERTOVO LEJNO

Asafoetida, hing, ločidlo nebo čertovo lejno, pod všemi těmito, a vlastně i mnoha dalšími, názvy můžete najít koření, které má neodmyslitelnou úlohu v indické kuchyni.
více