Indická kuchyně se bez kurkumy neobejde, a ne nadarmo se jí...
Sabja jsou malá černá semínka pocházející z Indie, která si snadno můžete splést s chia semínky. Sabja jsou semínka sladké bazalky, která mají podobné benefity jako chia.
Můžete znát i pod názvy ajowan, ajave, biskupská tráva nebo v češtině nejznámější a nejpoužívanější koptský kmín nebo méně známý drsnoplodík moravčinovitý
Možná jste v obchodě viděli krabičku plnou hnědých pokroucených lusků a nevěděli, o co se jedná. Je to tamarind. Sladko kyselé plody, které se používají k přípravě jídel, dezertů a nápojů.
Velmi krátce a zjednodušeně řečeno, je jaggery nebo v Indii známější pod názvem gur, nerafinovaný třtinový cukr. Ale je to tak zajímavá surovina, že stojí za to se o ní rozepsat víc.
Aneb není bobkový list jako bobkový list.
Víte, že když máte v receptech uvedeno „bobkový list“, nemusí se vždy jednat o tu samou surovinu? Bobkovým listem se myslí něco jiného v Evropě, Indonésii anebo Indii. Je to matoucí, že? Tak si v tom pojďme udělat jasno.
Asafoetida, hing, ločidlo nebo čertovo lejno, pod všemi těmito, a vlastně i mnoha dalšími, názvy můžete najít koření, které má neodmyslitelnou úlohu v indické kuchyni.