Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
V Evropě se používá bobkový list (Laurus nobilis), který asi dobře znáte - vavřín. V minulosti byl považován za posvátnou bylinu, proto se z něj dělali koruny pro vítěze, básníky a císaře. Má kořeněnou, nahořklou až lehce citrusovou chuť.
Indonésané pod názvem bobkový list myslí listy skořicovníku čínského (Cinnamomum cassia), v západní Indii se zase místo bobkového listu velmi často používají listy Nového koření (Pimenta dioica), které jsou velmi silně aromatické s výraznou až štiplavou chutí.
Všeobecně se ale v Indii pod bobkovým listem myslí Tej Patta (Cinnamomum tamala)
Listy jsou větší, olivově zelené a jejich charakteristickým znakem jsou tři žíly, které procházejí celou délkou listu. Voní po skořici, hřebíčku a chuť má lehce pepřový nádech. S běžným evropským bobkovým listem se nedá zaměnit, protože jejich chutě jsou naprosto odlišné.
Mleté listy Tej Patta se přidávají do kořenících směsi a celé přímo do jídel. Většinou se nechávají rozvonět v horkém oleji v základu jídel, anebo se přidávají do vody při vaření rýže, které jí dodají jemně kořeněnou chuť. V indické kuchyni jsou listy Tej Patta naprosto nepostradatelné.
Tak a teď už víte, že pokud v receptu na indické jídlo najdete mezi surovinami bobkový list, není tím myšlený ten nám známý evropský.
Tej Patta listy koupíte běžně v indických obchodech a v některých asijských. Pokud byste kupovali někde, kde nebude zboží označeno, Tej Patta bezpečně poznáte podle charakteristických dlouhých třech žil po celé délce listu.