Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
Jsem milovnice indické kuchyně!
Před mnoha lety jsem se zamilovala do Inda a díky němu i do indické kuchyně. Nejdříve u nás doma vařil svá oblíbená jídla můj muž, ale postupem času jsem se mu do toho začala plést a nadvládu nad kuchyní převzala (a věřte, že se můj muž ani trošku nebránil). Bavilo mě totiž, jak se z několika málo surovin a koření dají vykouzlit chuťově zajímavá jídla. Tak jsem začala experimentovat se surovinami a kořením, objevovala nové postupy vaření a chutě, až mě indická kuchyně naprosto pohltila.
Chtěla jsem znát všechno, a hlavně co nejrychleji, tak jsem jako houba nasávala informace všude tam, kde to bylo možné. Absolvovala jsem velké množství kurzů vaření indických jídel v Čechách, Rakousku nebo Francii, a postupně i na mnoha místech v Indii. Kdykoliv jsem byla na návštěvě u manželových známých, utíkala jsem okamžitě do kuchyně koukat indickým hostitelkám pod ruce. Recepty sbírám i od rodiny mého muže nebo od indických kuchařů. Jednoduše nevynechám jedinou příležitost naučit se něco nového.
A tak, jak se ráda vzdělávám já, tak jsem začala mít velkou chuť naučit i ostatní připravovat indické lahůdky. Proto jsem se před pár lety spojila se školou vaření Gourmet Academy v Praze, kde vedu kurzy indické kuchyně a předávám dál to, co umím, a během společného vaření povídám o koření a o Indii vůbec. Zároveň vedu také specializované kurzy pro firmy, hotely a restaurace, kde učím kuchaře lépe porozumět principům indické kuchyně a pracovat s kořením v profesionální praxi. A neskutečně mě to baví.
Další mojí vášní je sbírání indických kuchařek. Pořizovala jsem si je postupně, listovala jimi, obdivovala fotky i styling jídel, až jich mám v knihovně okolo sto padesáti. Často si v nich až posvátně listuji, nabírám inspiraci na jídla, která bych mohla připravit, ale ve skutečnosti jsem z žádné z těch kuchařek nikdy nic neuvařila. Přesto nikdy nevynechám žádnou příležitost pořídit si další kousek.
Kuchařky nejen sbírám, ale vydala jsem i svou vlastní, „Takhle chutná Indie“. Najdete v ní pečlivě vybrané recepty na oblíbená i méně známá indická jídla, která si snadno připravíte ze surovin dostupných i u nás. Vše je napsané srozumitelně a krok za krokem tak, aby si na indickou kuchyni mohl troufnout opravdu každý, úplný začátečník.
Jak jste asi pochopili, pro indickou kuchyni dýchám, ale netvrdím, že je má indická kuchyně autentická. Podle mě jsou autentická indická jídla ta, která vaří Indové, z indických ingrediencí a v indickém prostředí. Má jídla jsou připravovaná v Čechách, ze surovin dostupných u nás, ale takovými postupy, abych docílila co nejvěrnější chuti. Nechejte se proto inspirovat mými recepty, zkoušejte, experimentujte, vařte a užívejte si chutí a vůní indických jídel.
Věřím, že cítíte, jak z tohoto blogu voní Indie.