přílohy

PESHAWARI NAAN

14. 10. 2025

Nadýchaná placka plněná směsí ořechů, rozinek a kokosu, která se hodí nejen jako příloha, ale klidně si ji dejte i jako dezert. Příprava je překvapivě jednoduchá, výsledek lahodný.

více

RAVA DOSA

07. 10. 2025

Rava Dosa je tenká, křupavá jihoindická placka připravovaná z krupice, rýžové mouky a jen několika málo dalších surovin. Oproti klasické dosě se těsto nemusí fermentovat, takže je hotová během několika minut. Díky své lehké a voňavé chuti se skvěle hodí k snídani, lehkému obědu nebo jako rychlé vegetariánské jídlo.

více

PARATHA PLNĚNÁ KOŘENĚNOU LUČINOU

02. 09. 2025

Tento recept vznikl jako výzva v rámci Foodblogu roku 2025. Jedná se o placky z pšeničné mouky plněné kořeněnou Lučinou. Můžete je jíst jakou přílohu a nebo klidně i samostatně jako malé jídlo.

více

CUKETOVÁ THEPLA

21. 07. 2023

V původním receptu je použitá dýně laku, ta se u nás ale ne úplně lehce shání, takže já použila, v Čechách tak oblíbenou, cuketu. A vyla to dobrá volba, protože dodala placce hodně šťavnatosti a svěžesti. Placky tepla můžete podávat jen s raritou jako menší jídlo nebo je směle využít jako přílohu k jakémukoliv curry

více

RAGI ROTI

06. 06. 2022

Jednoduchý a velmi chutný indický chléb (placka). Jeho příprava je velmi podobné chapati z pšeničné mouky, ale použitá je mouka jáhlová.

více

RÝŽE S KARAMELIZOVANOU CIBULÍ

25. 01. 2022

Tato příprava rýže vychází z takzvané Parsi kuchyně. Pársové jsou komunita, která přišla do Indie v 10.století z tehdejší Persie (dnes Írán). A samozřejmě si s sebou přinesli i svůj styl stravování. Karamelizovaná cibule a koření dodává rýži bohatou chuť.

více

PURI

16. 01. 2022

Puri (nebo také někdy poori) jsou smažené, jemně křupavé a nadýchané bochánky, které se podávají k jednoduchým curry a někdy i ke sladkým jídlům. Jedná se o velmi populární přílohu, která nechybí u žádného slavnostního menu

více

PALAK PARATHA

06. 01. 2022

Paratha je placka, která je zvenku křupavá, ale v jednotlivých vrstvách jemná a měkká. Této verzi navíc vévodí chuť špenátu. Nenechejte se odradit brčálově zelenou barvou a prapodivným tvarem 😃 chuť vás mile překvapí!

více

DOSA

22. 12. 2021

Neznám nikoho, kdo by je nemiloval! Tenoučké, na jedné straně křupavé a na druhé nadýchané placky dosa. Slýchávám od lidí, že se dosy bojí připravovat, že je to složité a náročné. Nebojte se toho, postupujte podle receptu a povedou se vám.

více

PAV

24. 01. 2021

Na první pohled se může zdát, že koukáte na českou buchtu. Nenechte se ale mýlit, jedná se o slané bulky, které jsou přílohou k typickým bombajským pouličním jídlům - pav bhaji nebo vada pav

více