DOSA

DOSA

  • 200g rýže 
  • 100g urad dal 
  • 30g chana dal 
  • 1 lžička semen pískavice 
  • 600ml vody 
  • ½ lžičky soli 
  • Olej 

Urad dal a chana dal pořádně properte pod tekoucí vodou, dejte do větší mísy, přidejte semena pískavice a zalijte 350ml vlažné vody a nechejte nejméně osm hodin namáčet. Rýži také pečlivě properte, také dejte do větší misky, zalijte 250ml vlažné vody a nechejte 8 hodin namáčet. 

Po uplynutí této doby, přesuňte luštěniny i rýži, společně s vodou, ve které se namáčely, do mixéru, přidejte sůl a společně rozmixujte do hladka. Opět přendejte do mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechejte dalších osm hodin fermentovat. 

Nemusíte dodržovat přesně osm hodiny, já osobně, pokud dělám dosy k snídani, jeden den ráno namočím, večer rozmixuju a další ráno dělám placky. Takže doba namáčení i fermentování je okolo 12 hodin. 

Po uplynutí fermentace těsto promíchejte, konzistence by měla připomínat řidší palačinkové těsto. Takže pokud bude potřeba, těsto rozřeďte vodou na požadovanou hustotu. Budete si to muset sami vyzkoušet, než vyladíte ideální hustotu. Velmi zjednodušeně by se ale dalo říct, že čím řidší, tím tenčí a křupavější dosy budete mít. 

Na smažení zvolte nepřilnavou nízkou pánev, ideálně pánev na palačinky, na které se vám dosy budou perfektně dělat. Pánev rozehřejte na střední teplotu, pokapte pár kapkami oleje, naběračkou na ni nalijte těsto a spodní stranou naběračky těsto roztírejte krouživými pohyby na tenkou kulatou placku. Po chvilce dosu po obvodu pokapte troškou oleje a obracečkou nadzvedněte okraje po celém obvodu tak, aby se nepřipekly. To vám pomůže později vybrat dosu z pánvičky bez potrhání. 

Dosa se neobrací, dělá se pouze z jedné strany a je hotová ve chvíli, kdy je spodní strana opečená do zlatova. 

Jakmile budete mít první dosu hotovou, pánvičku dejte bokem, mimo tepelný zdroj, tam na ni nalijte těsto, rozlejte na tenko, krouživým pohybem naběračkou vytvarujte a teprve potom vraťte zpět. Pokud byste totiž těsto nalili přímo na rozpálenou pánvičku, okamžitě by se začalo smažit a nepodařilo by se vám těsto rozlít na tenko. Takto to opakujte s každou dosou. Těsto vám vystačí zhruba na 10 placek, podle toho, jak velké je budete připravovat.

Výsledkem budou na jedné straně křupavé a na druhé straně nadýchané placky, které se jí s různými druhy chutney nebo plní směsí brambor a ořechů - masala dosa. Podávejte je vždy ihned, dokud jsou teplé a křupavé. 

DOSA