Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
Náplň
Do mouky přimíchejte sůl, olej a pomalu přilívejte vodu a vypracovávejte těsto. Těsto má být měkké, vláčné a nelepivé. Po důkladném propracování ho přikryjte a nechejte zhruba půl hodiny odležet.
V mezičase si připravte náplň. V misce smíchejte Lučinu, sůl, mleté chilli, římský kmín, řecké seno a česnekovou pastu (můžete nahradit 2 stroužky rozetřeného česneku).
Cibuli a chilli papričky nakrájejte nadrobno, koriandr nasekejte.
Těsto rozdělte na 8 kousku a z každého z nich vytvarujte bochánek, ten poté rozmáčkněte na placičku a tu rozválejte na tenkou placku. Placku bohatě potřete směsí Lučiny s kořením a posypte cibulí, chilli papričkami a koriandrem. Placku poté srolujte, tento váleček lehce natáhněte a uprostřed podélně prořízněte, ale na krajích nechejte cca 2 cm neproříznuté. Takhle připravený váleček srolujte do šneka, pomoučete a rozválejte opět na tenkou placku.
Rozehřejte si pánev na vyšší střední teplotu a každou parathu opečte z obou stran. Placka je hotová ve chvíli, kdy se na ní objeví malé hnědé flíčky. Každou parathu na jedné straně potřete ghee.
Podávejte s jogurtem nebo nejlépe s raitou.