PARATHA PLNĚNÁ KOŘENĚNOU LUČINOU

PARATHA PLNĚNÁ KOŘENĚNOU LUČINOU

  • 400 g pšeničné celozrnné mouky (atta) a trocha na podsypání 
  • 1 lžička soli 
  • 1 lžíce oleje 
  • Cca 250ml vlažné vody 
  • Ghee k potření placek

Náplň 

  • 4 ks Lučina kostka
  • 1 lžička česnekové pasty 
  • 1 lžička soli 
  • 1 lžička mletého chilli 
  • 1 lžička mletého římského kmínu 
  • 1 lžíce pískavice řecké seno (kasoori methi) 
  • 1 větší červená cibule
  • 3 čerstvé zelené chilli papričky 
  • Svazek koriandru 

Do mouky přimíchejte sůl, olej a pomalu přilívejte vodu a vypracovávejte těsto. Těsto má být měkké, vláčné a nelepivé. Po důkladném propracování ho přikryjte a nechejte zhruba půl hodiny odležet. 

V mezičase si připravte náplň. V misce smíchejte Lučinu, sůl, mleté chilli, římský kmín, řecké seno a česnekovou pastu (můžete nahradit 2 stroužky rozetřeného česneku).

Cibuli a chilli papričky nakrájejte nadrobno, koriandr nasekejte. 

 Těsto rozdělte na 8 kousku a z každého z nich vytvarujte bochánek, ten poté rozmáčkněte na placičku a tu rozválejte na tenkou placku. Placku bohatě potřete směsí Lučiny s kořením a posypte cibulí, chilli papričkami a koriandrem. Placku poté srolujte, tento váleček lehce natáhněte a uprostřed podélně prořízněte, ale na krajích nechejte cca 2 cm neproříznuté. Takhle připravený váleček srolujte do šneka, pomoučete a rozválejte opět na tenkou placku. 

Rozehřejte si pánev na vyšší střední teplotu a každou parathu opečte z obou stran. Placka je hotová ve chvíli, kdy se na ní objeví malé hnědé flíčky. Každou parathu na jedné straně potřete ghee. 

Podávejte s jogurtem nebo nejlépe s raitou.

PARATHA PLNĚNÁ KOŘENĚNOU LUČINOU