PESHAWARI NAAN

PESHAWARI NAAN

  • 250g hladké mouky
  • 1 lžička cukru
  • 7g sušených kvasnic 
  • 125 ml vody 
  • Špetka soli 
  • 2 lžíce oleje 
  • 100g jpgurtu

Náplň: 

  • 100g mandlí 
  • 30g pistácií 
  • 40g rozinek 
  • 3 lžíce kokosu 
  • 1 lžíce medu 
  • 1 lžíce rozpuštěného másla 

 Na posypání: 

  • Plátky mandlí 
  • Sekané pistácie 
  • Rozinky
  • Čerstvý koriandr
  • Ghee

 

V malé misce smíchejte cukr s droždím a zalijte vlažnou vodou a nechejte zhruba 5 minut aktivovat. Ve větší míse smíchejte vodu, sůl, olej, jogurt a předem připravený droźďvý kvásek. Těsto bude řidší a lepivé. Mísu přikryjte a těsto nechejte zhruba 1,5 hodiny nakynout. 

V mezičase si připravte náplň. Ve food procesoru nechejte rozsekat mandle a pistácie, poté k nim přidejte všechny ostatní ingredience na náplň – rozinky, kokos, med a máslo, a společně rozmixujte do husté hmoty. 

Rozehřejte nepřilnavou pánev na vyšší teplotu a zároveň troubu na nejvyšší telotu nebo nejlépe, pokud máte tu možnost, na gril. 

Nakynuté těsto rozdělte na 7 díků, z každého vytvarujte kuličku, tu rozválejte na menší silnější placičku. Položte na ni část ořechové náplně, těsto uzavřete opět do kuličky a opatrně rozválejte na polodlouhou tenší placku. Každou placku posypte nasekanými ořechy, rozinkami a koriandrem. Poté ještě lehce přejeďte válečkem nebo prsty posypku vtlačte do těsta, aby při opékání neopadala. 

 Takto připravený naan dejte na suchou pánev a opečte pouze ze spodní strany do zlatova, pak ihned přemístěte do trouby a grilujte až i vrchní strana získá zlatavou barvu. Hotový, ještě teplý naan potřete přepuštěným máslem. 

 Podávejte ke smetanovým curry nebo i jako dezert. 

PESHAWARI NAAN