RAGI ROTI

RAGI ROTI

 

  • 200g jáhlové mouky
  • cca 400 ml vody
  • 1 lžička soli
  • ghee

 V hrnci přiveďte k varu 300ml osolené vody, přidejte jáhlovou mouku, vařečkou promíchejte a odstavte ze zdroje tepla. Přikryjte pokličkou a nechejte 5 minut odstát a „zapařit“. 

Poté přendejte do mísy a po troškách přilívejte vodu až vytvoříte měkké nelepivé těsto. Přikryté nechejte 30 minut odležet. 

Odpočaté těsto ještě jednou propracujte a pak jej rozdělte na kousky, z každého kousku vytvarujte kuličku, která by měla velikostí zhruba odpovídat golfovému míčku. Tu pak dlaní na podložce rozmáčkněte na silnější placičku, a pak ji silně poprašte moukou. 

Připravené placičky rozválejte na tenkou kulatou placku. 

Placku oprašte od přebytečné mouky a dejte na opéct na suchou, dobře rozpálenou pánev. Po chvilce placku obraťte na druhou stranu. Při opékání se na placce začnou dělat malé „puchýřky“, ty utěrkou nebo obracečkou opatrně zatláčejte zpět na pánvičku. Jakkoliv to zní nelogicky, když budete „puchýřky“ zatláčet, roti se bude o to víc nafukovat. Nejchutnější a nejvláčnější chapati jsou právě ty, které se při opékání nafouknou. Pokud se ale nepodaří, vůbec nevadí, i tak budou dobré. 

Ragi roti jsou hotové ve chvíli, kdy vidíte, že placka není syrová a jsou na ní malé hnědé flíčky.

Hned teplé je z jedné strany potřete ghee.  

RAGI ROTI