Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
Na suché pánvi nechejte rozvonět ajwain, nechejte vychladit a rozemelte najemno.
Na pánev dejte olej, na velmi jemno nakrájenou šalotku (pokud se vám nedaří cibuli krájet na velmi jemno, klidně ji postrouhejte), kterou nechejte zesklovatět. Přidejte zázvorovo česnekovou pastu a špenát a společně, za občasného promíchání, restujte až špenát změkne a ztratí syrovou chuť.
Nechejte chvíli vychladit a poté rozmixujte do hladka.
Ve větší míse smíchejte mouku, ajwain, sůl a rozmixovaný špenát a vypracujte měkké nelepivé těsto. Pokud by těsto lepilo, přidejte trochu mouky a znovu vypracujte. Do tohoto těsta se nepřidává voda, tekutinu nahradí rozmixovaný špenát.
Těsto nechejte půl hodinky přikryté odležet a mezitím si rozpusťte ghee.
Těsto rozdělte na devět částí. Z každé z nich vytvarujte kuličku, ze které budete vytvářet placky. Placky se různě překládají a prosypávají moukou, tak se vám teď budu snažit popsat postup co nejpodrobněji.
Výsledné placky budou mít roztodivné tvary, ale na to nedbejte, chutnají skvěle!
Pokud byste přece jen trpěli tím, že placky jsou poměrně nevzhledné, máte možnost vytvořit čtvercové parathy. Prvotní placku vyválíte místo do kulata do čtverce a překládáte nejdřív na polovinu a potom na čtvrtinu, a tak vám vznikne placka čtvercového tvaru. Mě osobně ale parathy všech možných tvarů světa baví, tak je dělám tak, jak sem vám je popsala.
Dobře si rozpalte nízkou, nejlépe palačinkovou, pánev. Položte na ni parathu a jakmile bude na spodní straně opečená tak, že na ní budou hnědé flíčky, otočte ji. Paratha se začne mírně nafukovat a po krajích uvidíte, jak se jednotlivé vrstvy oddělují od sebe. Vrchní, hotovou stranu, potřete ještě na pánvičce během opékání spodní strany placky, přepuštěným máslem. Jakmile je i druhá strana parathy hotová, přesuňte ji na talíř a opět potřete ghee.
Špenátová paratha je skvělá s jídlům z luštěnin, dálům. Nebo se dá jíst jen tak, s raitou nebo chutney.