PALAK PARATHA

PALAK PARATHA

  • 250 g mraženého špenátu 
  • 250 g mouky atta (nebo pšeničná celozrnná) a trocha navíc na podsypávání
  • 1 lžička Ajwain 
  • 2 šalotky (nebo jedna malá cibule) 
  • 1 lžíce zázvorovo-česnekové pasty 
  • 2 lžíce oleje 
  • 1 lžička soli 
  • 50 ml ghee

 Na suché pánvi nechejte rozvonět ajwain, nechejte vychladit a rozemelte najemno. 

Na pánev dejte olej, na velmi jemno nakrájenou šalotku (pokud se vám nedaří cibuli krájet na velmi jemno, klidně ji postrouhejte), kterou nechejte zesklovatět. Přidejte zázvorovo česnekovou pastu a špenát a společně, za občasného promíchání, restujte až špenát změkne a ztratí syrovou chuť. 

Nechejte chvíli vychladit a poté rozmixujte do hladka. 

Ve větší míse smíchejte mouku, ajwain, sůl a rozmixovaný špenát a vypracujte měkké nelepivé těsto. Pokud by těsto lepilo, přidejte trochu mouky a znovu vypracujte. Do tohoto těsta se nepřidává voda, tekutinu nahradí rozmixovaný špenát. 

Těsto nechejte půl hodinky přikryté odležet a mezitím si rozpusťte ghee. 

Těsto rozdělte na devět částí. Z každé z nich vytvarujte kuličku, ze které budete vytvářet placky. Placky se různě překládají a prosypávají moukou, tak se vám teď budu snažit popsat postup co nejpodrobněji. 

  • Připravenou kuličku obalte v mouce a rozmáčkněte ji tak, aby se z ní stala silnější placička. 
  • Tu potom rozválejte válečkem na co nejtenčí placku, pokud možno kruhového tvaru. 
  • Polovinu této placky potřete rozpuštěným ghee, a posypte moukou. 
  • Přehněte na polovinu, netlačte, prostě jen ty poloviny na sebe opatrně položte. 
  • A opět polovinu potřete přepuštěným máslem a posypte moukou a zase opatrně přehněte, takže budete mít z těsta trojúhelník.
  • Ten vyválejte opět na tenčí placku. Neválejte silou, spíš váleček po těstě nechejte jen klouzat. Potřebujete, aby se zachovaly jednotlivé vrstvy. Pokud byste váleli placku silou, vrstvy by se k sobě přilepily a paratha by ztratila svoji vrstvenou strukturu. 

 Výsledné placky budou mít roztodivné tvary, ale na to nedbejte, chutnají skvěle! 

Pokud byste přece jen trpěli tím, že placky jsou poměrně nevzhledné, máte možnost vytvořit čtvercové parathy. Prvotní placku vyválíte místo do kulata do čtverce a překládáte nejdřív na polovinu a potom na čtvrtinu, a tak vám vznikne placka čtvercového tvaru. Mě osobně ale parathy všech možných tvarů světa baví, tak je dělám tak, jak sem vám je popsala. 

Dobře si rozpalte nízkou, nejlépe palačinkovou, pánev. Položte na ni parathu a jakmile bude na spodní straně opečená tak, že na ní budou hnědé flíčky, otočte ji. Paratha se začne mírně nafukovat a po krajích uvidíte, jak se jednotlivé vrstvy oddělují od sebe. Vrchní, hotovou stranu, potřete ještě na pánvičce během opékání spodní strany placky, přepuštěným máslem. Jakmile je i druhá strana parathy hotová, přesuňte ji na talíř a opět potřete ghee. 

Špenátová paratha je skvělá s jídlům z luštěnin, dálům. Nebo se dá jíst jen tak, s raitou nebo chutney. 

 

 

PALAK PARATHA