Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
Cuketu nastrouhejte nahrubo, koriandr nesekejte, chilli papričku podélně rozřízněte, odstraňte z ní semínka a nakrájejte nadrobno a česnek prolisujte nebo rozetřete.
Do větší mísy vložte postupně všechny suroviny (kromě ghee) a vypracujte z nich těsto. Na začátku se vám bude zdát, že potřebujete přilít vodu, tu ale nepřilévejte, protože jak budete těsto zpracovávat déle, cuketa pustí vlhkost a těsto se začne lépe propojovat. Pokud byste přece jen potřebovali přilít vodu, dělejte to postupně a vodu přidávejte pouze po malém množství. Výsledné těsto by mělo být měkké a lehce lepkavé.
Těsto rozdělte na 9 částí, z těchto vytvarujte kuličky a ty potom rozválejte na tenké placky. Těsto je lehce lepkavé, takže při válení podsypávejte moukou.
Rozehřejte si dobře pánev (já většinou používám litinovou a nechám ji rozehřívat klidně 15 minut), teplotu snižte na střední a nasucho placky opékejte postupně z obou stran. Placka je opečená, jakmile se na ní začnou dělat hnědé flíčky. Hotovou placku na jedné straně potřete přepuštěným máslem.
Placky thepla podávejte s raitou.