CUKETOVÁ THEPLA

CUKETOVÁ THEPLA

  • 1 středně velká cuketa 
  • 300g mouky atta (pšeničná celozrnná) a tocha na podsypání
  • 100g cizrnové mouky 
  • 1 větší svazek koriandru 
  • 100g jogurtu 
  • 3 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku 
  • 1 zelené chilli 
  • ½ lžičky ajwain 
  • 1 lžička mletého římského kmínu 
  • ½ lžičky kurkumy
  • 1,5 lžičky soli 
  • 1 lžíce jaggery 
  • Ghee k potírání hotových placek

 

Cuketu nastrouhejte nahrubo, koriandr nesekejte, chilli papričku podélně rozřízněte, odstraňte z ní semínka a nakrájejte nadrobno a česnek prolisujte nebo rozetřete. 

Do větší mísy vložte postupně všechny suroviny (kromě ghee) a vypracujte z nich těsto. Na začátku se vám bude zdát, že potřebujete přilít vodu, tu ale nepřilévejte, protože jak budete těsto zpracovávat déle, cuketa pustí vlhkost a těsto se začne lépe propojovat. Pokud byste přece jen potřebovali přilít vodu, dělejte to postupně a vodu přidávejte pouze po malém množství. Výsledné těsto by mělo být měkké a lehce lepkavé.  

Těsto rozdělte na 9 částí, z těchto vytvarujte kuličky a ty potom rozválejte na tenké placky. Těsto je lehce lepkavé, takže při válení podsypávejte moukou. 

Rozehřejte si dobře pánev (já většinou používám litinovou a nechám ji rozehřívat klidně 15 minut), teplotu snižte na střední a nasucho placky opékejte postupně z obou stran. Placka je opečená, jakmile se na ní začnou dělat hnědé flíčky. Hotovou placku na jedné straně potřete přepuštěným máslem. 

Placky thepla podávejte s raitou. 

CUKETOVÁ THEPLA