KURKUMA, ZLATÁ BOHYNĚ

KURKUMA, ZLATÁ BOHYNĚ

Indická kuchyně se bez kurkumy neobejde, a ne nadarmo se jí přezdívá indický šafrán. Toto krásně žluté koření určitě znáte, ale víte, jak se používá, jak chutná a že má i pozitivní vliv na naše zdraví? 

Kurkuma je rostlina s názvem kurkumovník dlouhý, latinsky Curcuma longa, která pochází z Asie, ale dnes se pěstuje už běžně všude tam, kde je teplé a vlhké podnebí. Kurkuma patří do čeledi zázvorovitých, oddenek kurkumy připomíná svým tvarem zázvor, ale jeho barva je výrazně žlutá. 

Kurkuma má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví a například v indické medicíně, ájurvédě, je využívaná už tisíce let při léčbě zánětlivých onemocnění, špatného trávení nebo dokonce i v případech chronické bolesti. 

Kurkuma obsahuje velmi mnoho zdravotně prospěšných složek, ale tou nejhlavnější a nejdůležitější je kurkumin. Díky němu má kurkuma silně žlutou barvu, ale hlavně je to silný antioxidant. Kurkumin je rozpustný v tucích a jeho účinky jsou znásobeny v kombinaci s piperinem, látkou obsaženou v černém pepři. Proto, pokud používáte kurkumu s cílem posílit vaše zdraví, vždy ji kombinujte s libovolným tukem a černým pepřem. 

Kurkuma se používá jak čerstvá, tak u nás častěji sušená. 

Čerstvá kurkuma má jemnější chuť než kurkuma sušená, takže do jídla (na 4 porce) použijte celý oddenek, to znamená zhruba 5ti centimetrový kousek. Před použitím oloupejte slupku a kurkumu nastrouhejte najemno. 

Sušená kurkuma se používá stejně jako jiné sušené mleté koření. Jen si dejte pozor na množství. Při nadměrném použití kurkumy může jídlo zhořknout. A jako vždy hodně také záleží na kvalitě použitého koření a u kurkumy to platí dvojnásob. Kurkuma v dobré kvalitě má výraznou sytě žlutou barvu a specifickou dřevitou vůni. 

V mých receptech se kurkuma vyskytuje hojně, za vyzkoušení určitě stojí zlaté mléko nebo kuřecí curry s kurkumou. 

A kde koupit kurkumu ve skvělé kvalitě ? Mrkněte sem, na webu kampot.cz koupíte mnoho druhů koření, které používám při vaření. 

 

 

KURKUMA, ZLATÁ BOHYNĚ