Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
Velmi zajímavá, a podle mě u nás velmi nedoceněná, zelenina. Je jedinečná svým tvarem, chutí i texturou. Plody okry jsou polodlouhé zhruba 10 cm dlouhé, středně zelené barvy a pokryté krátkými jemnými chloupky. Vnitřek okry je lehce slizký a obsahuje malá semínka. Chuť okry se často popisuje jako kombinace cukety a chřestu nebo jako zelené fazolky, podle mě to ale neodpovídá realitě. Okra má prostě jedinečnou neopakovatelnou chuť, kterou stojí za to vyzkoušet.
Okra je v Indii populární i pro své benefity. Má nízký obsah kalorií, vysoký obsah vlákniny a je bohatá na vitamíny a minerály.
V indické kuchyni má okra své nezaměnitelné místo, podává se smažená, dušená, bývá součástí různých curry nebo subzi.
Pro inspiraci pár receptů s okrou:
Okra je u nás poslední dobou stále populárnější a čerstvá dá se koupit v asijských obchodech nebo třeba na Rohlíku.