OKRA, BHINDI, LADIESFINGERS NEBO TAKÉ IBIŠKOVEC JEDLÝ

OKRA, BHINDI, LADIESFINGERS NEBO TAKÉ IBIŠKOVEC JEDLÝ

Velmi zajímavá, a podle mě u nás velmi nedoceněná, zelenina. Je jedinečná svým tvarem, chutí i texturou. Plody okry jsou polodlouhé zhruba 10 cm dlouhé, středně zelené barvy a pokryté krátkými jemnými chloupky. Vnitřek okry je lehce slizký a obsahuje malá semínka. Chuť okry se často popisuje jako kombinace cukety a chřestu nebo jako zelené fazolky, podle mě to ale neodpovídá realitě. Okra má prostě jedinečnou neopakovatelnou chuť, kterou stojí za to vyzkoušet. 

Okra je v Indii populární i pro své benefity. Má nízký obsah kalorií, vysoký obsah vlákniny a je bohatá na vitamíny a minerály. 

V indické kuchyni má okra své nezaměnitelné místo, podává se smažená, dušená, bývá součástí různých curry nebo subzi. 

Pro inspiraci pár receptů s okrou:  

Hydrabadi bhindi salan

Bhindi masala

Aloo bhindi

Okra je u nás poslední dobou stále populárnější a čerstvá dá se koupit v asijských obchodech nebo třeba na Rohlíku. 

OKRA, BHINDI, LADIESFINGERS NEBO TAKÉ IBIŠKOVEC JEDLÝ