Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
Okru omyjte, osušte a odstraňte konce se stopkou. V hluboké pánvi rozehřejte olej a při střední teplotě okru smažte tak dlouho až se na ní začnou objevovat hnědé spáleniny. Odložte na papírovou kuchyňskou utěrku, která pomůže odsát přebytečný tuk.
Na suché pánvi nechejte rozvonět ořechy a celé koření, které přidáváte postupně. Začněte kašmírským chilli a arašídy, které potřebují nejvíce času. Poté přidejte římský kmín, kokos a sezam. Jakmile koření začne vonět a sezam s kokosem budou mít zlatou barvu, odstraňte ze zdroje tepla, nechejte vychladnout a poté rozmixujte společně se zázvorovo česnekovou pastou a 100ml vody na hladkou pastu.
V hrnci nebo hluboké pánvi rozhřejte 3 lžíce oleje, přidejte do něj římský kmín, hořčičné semínko a pískavici a nechejte je rozvonět a hořčičné semínko popraskat. Následně vmíchejte curry listy a ihned k nim na tenké proužky nakrájenou cibuli a restujte do zlatova.
K této základní směsi vmíchejte předem připravenou salan pastu, mletý koriandr, kurkumu a mleté chilli, zalejte 400ml vody a pečlivě promíchejte. Při střední nízké teplotě a za občasného promíchání vařte 30 minut, až se omáčka zredukuje na zhruba polovinu obsahu.
Poté vmíchejte tamarindovou pastu a jaggery, promíchejte, poté opatrně vmíchejte předem osmaženou okru, snižte teplotu na minimum a nechejte ještě pět minut společně prohřát