TAMARIND

TAMARIND

Tamarind (přesněji Tamarind indický, Tamarindus indica) je tropický strom, který pochází původně z Afriky, ale dnes se pěstuje v tropech po celém světě, nejvíce však v Indii. Tamarindový strom je stálezelený se šedou kůrou, která bývá různě rozpukaná. Listy se skládají zhruba z 20 párů malých lístků. Zajímavostí je, že lístky se na noc semknou k sobě a ráno se znovu rozevřou. 

Plody tamarindu jsou 5-14cm dlouhé,  na několika místech zaškrcené a mají tvrdou slupku. Uvnitř slupky se nachází semena obalená tmavou lepkavou dužinou. 

Dužina je ta část, kterou používáme v kuchyni. Její chuť je osvěžující, výrazně sladkokyselá. Zpracovává se nejčastěji na pastu, která se potom používá k přípravě jídel, dezertů nebo nápojů. Z tamarindu se odstraní slupka a dlouhá vlákna, vaří se ve vodě až do rozvaření a uvolnění pecek a propasíruje. Celý recept na tamarindovou pastu najdete zde

Jestliže budete chtít tamarindové plody uchovávat, skladujte je na tmavém místě při teplotě okolo 10 °C

Pokud by se vám nechtělo připravovat si domácí pastu, dnes se běžně v obchodech dá koupit už hotová tamarindová pasta. Doporučuji kupovat takovou, která má světlejší hnědoou barvu a kašovitou konzistenci. Tamarindocou pastu v dobré kvalitě koupíte například v Marks & Spencer. 

TAMARIND