Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
Tamarindové plody vyloupejte ze slupky a odstraňte z nich dlouhá vlákna. Získáte tím cca 300g čistého tamarindu. Vložte ho do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Potom snižte teplotu na minimum a hodinu vařte. Během vaření občas promíchejte a vařečkou nebo naběračkou tamarind trošku pomačkejte, což pomůže k uvolnění pecek.
Po hodině vaření bude tamarind rozvařený a celá směs hodně zredukuje. Nechejte vychladit na pokojovou teplotu a poté propasírujte přes středně hustý cedník. Tím se zbavíte zbytků vláken a pecek. Hladkou přepasírovanou pastu vraťte zpět do hrnce, přidejte do ní cukr a nechejte ještě deset minut provařit.
Přelijte do čisté skleničky a uzavřete. V ledničce můžete uchovávat až několik týdnů.