TAMARINDOVÁ PASTA

TAMARINDOVÁ PASTA

  • 1 balení čerstvého tamarindu (450g) 
  • 300 ml vody 
  • 3 lžíce jaggery

Tamarindové plody vyloupejte ze slupky a odstraňte z nich dlouhá vlákna. Získáte tím cca 300g čistého tamarindu. Vložte ho do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Potom snižte teplotu na minimum a hodinu vařte. Během vaření občas promíchejte a vařečkou nebo naběračkou tamarind trošku pomačkejte, což pomůže k uvolnění pecek.

Po hodině vaření bude tamarind rozvařený a celá směs hodně zredukuje. Nechejte vychladit na pokojovou teplotu a poté propasírujte přes středně hustý cedník. Tím se zbavíte zbytků vláken a pecek. Hladkou přepasírovanou pastu vraťte zpět do hrnce, přidejte do ní cukr a nechejte ještě deset minut provařit.

Přelijte do čisté skleničky a uzavřete. V ledničce můžete uchovávat až několik týdnů. 

TAMARINDOVÁ PASTA