TOMATO RASAM

TOMATO RASAM

Rasam kořenící směs: 

  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky mletého římského kmínu 
  • ½ lžičky mletého pepře 
  • ½ lžičky mletého kašmírského chilli 
  • 6 curry listů 
  • 1/2 lžičky asafoetida 
  • ½ lžičky sušeného česneku

 

  • 500g rajčat 
  • 2 lžíce oleje 
  • ½ lžičky tmavých hořčičných semínek 
  • ½ lžičky římského kmínu 
  • 4. celé sušené chilli papričky 
  • 6 curry listů
  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky kurkumy
  • 2 vrchovaté lžíce tamarindové pasty 
  • 500ml vody 
  • Sůl 
  • čerstvý koriandr 
  • 1 lžíce ghee



Nejprve si připravte kořenící směs na rasam. Curry listy rozdrťte v hmoždíři nebo rozmixujte v mlýnku najemno. Všechna koření smíchejte pečlivě dohromady a odložte do dalšího použití.Rajčatům nařízněte slupku, ponořte do horké vody, po chvíli vyjměte, oloupejte nakrájejte na malé kousky. 

Na rozehřátém oleji nechejte rozvonět římský kmín, hořčičná semínka, celé chilli papričky a curry listy. Česnek prolistujte nebo rozetřete, přidejte na koření a za stálého míchání chvilku orestujte. Vmíchejte kurkumu a kořenící směs rasam, promíchejte a minutku restujte. Ihned na to přidejte nakrájená rajčata, duste do změknutí rajčat a do chvíle až se od směsi začne oddělovat tuk. Poté přidejte dvě vrchovaté lžíce tamarindové pasty, znovu zamíchejte, zalijte půl litrem vody a při mírné teplotě vařte 15 minut. Osolte dle chuti, vmíchejte nasekaný koriandr a úplně nakonec přidejte lžíci ghee. 

Rasam podávejte s rýží a s libovolným sabji, zkuste třeba toto cuketové, dýňové a nebo z různých druhů zeleniny

TOMATO RASAM