OKRA S BÍLÝM MÁKEM

OKRA S BÍLÝM MÁKEM

  • 250 g okry
  • 3 lžíce hořčičného oleje
  • 100 g brambor
  • 2 sušené celé chilli papričky
  • ½ lžičky kalongi (černuchy)
  • ½ lžičky kurkumy
  • 150 g konzervovaných krájených rajčat
  • 20 g bílého máku
  • 20 g tmavých hořčičných semínek
  • 10 kuliček černého pepře
  • ½ lžíce fenyklu
  • 1 lžíce cukru
  • sůl dle chuti

Bílý mák a hořčičná semínka nejprve namočte na přibližně čtyři hodiny do vody. Okru očistěte, odstraňte oba konce a nakrájejte na kousky dlouhé asi 1,5 cm. Brambory oloupejte a uvařte do poloměkka, případně můžete použít baby brambory, které stačí rozpůlit.

Na hlubší pánvi rozehřejte hořčičný olej a okru na prudkém ohni osmažte dozlatova. Poté ji vyjměte a odložte stranou. Na zbylém oleji nechte rozvonět celé chilli papričky a kalongi, přidejte brambory a osmažte je dozlatova. Následně přidejte kurkumu a rajčata, vše dobře promíchejte a za občasného míchání vařte, dokud se rajčata nezredukují zhruba na polovinu původního objemu.

Mezitím slijte namočený mák a hořčičná semínka, propláchněte je a vložte do mixéru. Přidejte černý pepř, fenykl a asi 100 ml vody, poté rozmixujte na hladkou pastu. Tu vmíchejte k bramborám, přidejte cukr a osolte podle chuti. Směs restujte přibližně pět minut; pokud bude příliš hustá, můžete ji zředit trochou vody. Nakonec přidejte osmaženou okru, vše promíchejte a nechte krátce prohřát.

 

OKRA S BÍLÝM MÁKEM