Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
Dhansak je nejznámější jídlo z Parsi kuchyně. Pársové jsou komunita, která přišla do Indie v 10.století z tehdejší Persie (dnes Írán). A samozřejmě si s sebou přinesli i svůj styl stravování. Toto jídlo pro nás nezvykle kombinuje jehněčí maso a luštěniny, je v něm použito velké množství koření a jeho příprava je náročnější na čas, ale věřte mi, že se to vyplatí!
víceToto curry bude vyhovovat spíše těm, kteří preferují jemné chutě. Není přehnaně pálivé, dominuje sladko kyselá chuť, která se skvěle hodí k jemnému rybímu masu
víceKořeněné a pikantní jídlo z mletého masa. Maso můžete použít jakékoliv, já v této mojí verzi použila krůtí. Keema matar je výborná indická rychlovka, kterou budete mít hotovou za zhruba půlhodinky.
víceV názvu je sice slovo polévka, ale úplně polévka to není. A je to vlastně indické nebo spíš anglické jídlo? Pojďme se podívat na to, jak vlastně vzniklo tohle sladko slané kořeněné jídlo se zeleninou, kuřecím masem, kokosovým mlékem, a dokonce i jablkem. Mulligatawny je tamilský recept a „mulligatawny“ v tamilštině znamená „ pepřová voda“ a původně se jednalo jídlo, které se velmi podobalo sambaru podávanému s rýží. Koncem 19.století, v době, kdy Británie kolonizovala Indii, si Britové žádali v menu polévku. Takový koncept ale indická kuchyně nenabízela, běžně se polévka a poté hlavní jídlo nepodává ani v dnešní době. Indičtí kuchaři ale přání Britů vyslyšeli a inovovali toto tradiční jídlo, a tak vznikla Mulligatawny „polévka“, která je vlastně není polévkou, ale řídkým krémovým curry, které se typicky podává s rýží. Tak pojďte na to a vyzkoušejte tento skvělý recept!
víceKousky jehněčího, spousta koření, pomalé dlouhé vaření...výsledkem je chuťově velmi výrazné silné curry
víceJedná se o u nás ne moc obvyklý způsob přípravy kuřete, ale doporučuji ho zkusit. Je to zase něco jiného než obligátní maso v červených omáčkách
víceJogurtová omáčka s pastou z mandlí a kousky kuřete marinovaných v jogurtu a koření, to zní dobře, viďte? Vyzkoušejte tohla chuťově bohaté slavnostní jídlo
víceKrevety a kokosové mléko se k sobě báječně hodí. Výsledkem tohoto receptu jsou krevety v chuťově bohaté a lahodné omáčce.
víceJídla připravovaná v peci Tandoori jsou velmi oblíbená, pec doma ale nikdo z nás asi nemá. Nebojte se, kuře Tandoori si můžete připravit i v troubě, a nebo naprosto skvělé je na grilu. Já dělám nejraději celé kuře "na placato", klidně můžete použít třeba jen části kuřete, ale určitě volte kousky s kostí. Maso blízko kosti má prostě intenzivnější chuť, jen si dobře pohlídejte propečení,musí se samozřejmě připravovat déle než to vykoštěné.
více