Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
100 g loupaných mandlí
Na marinádu:
600 g kuřecího masa bez kosti
100 g řeckého jogurtu
½ lžičky kurkumy
½ lžičky mletého chilli
½ lžičky mletého římského kmínu
1 lžíce citronové šťávy
3 lžíce oleje
1 lžička římského kmínu
Cca 3 cm kousek skořice
1 bobkový list
2 černé kardamomy
5 hřebíčků
5 kuliček nahrubo rozdrceného pepře
1 cibule
1 lžíce česnekovo zázvorové pasty
100 g řeckého jogurtu
1 lžička kurkumy
1 lžička mleté papriky
1 lžička mletého koriandru
3 dl zeleninového vývaru
sůl dle chuti
1 lžíce kasoori methi (pískavice řecké seno)
80 g mandlí namočte přes noc do vody, zbytek použijete později na ozdobení jídla.
V jogurtu smíchejte všechno koření na marinádu a citronovou šťávu. Kuřecí maso pokrájejte na kostky a vmíchejte do jogurtu. Takto naložené maso nechejte několik hodin nebo přes noc marinovat.
Na oleji nechejte rozvonět římský kmín, skořici, bobkový list, kardamom a podrcený pepř. Pak přidejte na velmi jemno pokrájenou cibuli a restujte do zlatova. Přidejte česnekovo zázvorovou pastu , ještě malou chvíli zarestujte. Poté vmíchejte kuřecí kousky i s marinádou a při vyšší teplotě nechejte maso zatáhnout.
Mezitím slijte vodu z namočených mandlí a rozmixujte je na hladkou pastu, do jogurtu vmíchejte kurkumu, mletou papriku a mletý koriandr. Mandlovou pastu a jogurt přidejte k masu, pečlivě promíchejte, rozřeďte vývarem a při nízké teplotě provařujte až bude maso hotové a omáčka se zhruba o třetinu zredukuje. Výsledná omáčka má střední hustotu.
Osolte dle chuti a vmíchejte pískavici a ozdobte nasekanými mandlemi.
Podávat můžete s rýží nebo plackami chapati.