JEHNĚČÍ KOTLETY

JEHNĚČÍ KOTLETY

  • 1,2 kg jehněčích kotlet

Marináda: 

  • 1 vrchovatá lžíce jogurtu 
  • 2 lžíce hořčičného oleje 
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • ½ lžičky mleté skořice 
  • ½ lžičky mletého římského kmínu 
  • 1 lžička mletého kašmírského chilli 
  • 1 lžička garam masala
  • 2 stroužky česneku 

 

  • 2 lžíce hořčičného oleje
  • 1 lžička římského kmínu 
  • 1 bobkový list 
  • 2 černé kardamomy
  • 1 velká červená cibule
  • 1 lžíce zázvorovo česnekové pasty
  • 200g konzervovaných krájených rajčat 
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 lžička mletého kašmírského chilli 
  • 1 lžička garam masala
  • sůl 
  • velký svazek čerstvého koriandru 

 

Maso očistěte, všechny suroviny na marinádu smíchejte a vzniklou směsí potřete každou kotletu tak, aby byla marinádou pokrytá ze všech stran. Nechejte odležet minimálně 8 hodin. 

Na rozpáleném hořčičném oleji nechejte rozvonět kardamom, římský kmín a bobkový list, poté přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a orestujte ji do hněda. Přidejte zázvororvo česnekovou pastu, promíchejte, a ještě minutku společně restujte. Pak vmíchejte rajčata, pepř, chilli, garam masala a osolte. Restujte na při nízké teplotě a jakmile směs zhoustne a začne se od ní oddělovat tuk, přidejte namarinované maso, pečlivě promíchejte a zalijte vodou tak, aby bylo maso ponořené. Při nižší teplotě duste pod až bude maso úplně měkké a omáčka zredukovaná na zhruba polovinu svého původního objemu. Podle velikosti kotlet a teploty při dušení to bude trvat 1,5 – 2 hodiny. Pokud je třeba dosolte a úplně nakonec vmíchejte nasekaný čerstvý koriandr. 

TIP: toto jídlo je skvělé i na přípravu sous vide. Maso marinujte dle receptu, poté zavakuujte a vařte v sous vide hrnci nebo se sous vide vařičem 8 hodin při 56°C. Poté postupujte podle receptu, jen přidejte méně vody a samozřejmě se čas vaření podstatně zkrátí. 

 

JEHNĚČÍ KOTLETY