Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
Toto jídlo pochází z indického státu Punjab a podává se převážně v zimních měsících jako prevence prochladnutí, anebo kdykoliv máte pocit, že jste nachlazení. Jídlo je velmi jednoduché na přípravu, velmi rychlé a pouze z několika surovin. Chuťově je ale extrémně výrazné a po jeho konzumaci si na vás jen tak nějaká rýmička nepřijde.
víceIndická kuchyně má obrovské množství luštěninových receptů. Aloo Chana je jeden z těch jednodušších a z dostupných surovin. Jednoduchost mu ale neubírá na chuti, takže pokud máte doma brambory, cizrnu a základní indické koření, můžete se pustit do vaření.
víceToto jídlo z celých neloupaných mungo fazolek je jedno z těch, které se vaří delší dobu, ale věřte mi, že se tato dlouhá příprava vyplatí. Dlouhé pomalé vaření zajistí, že budou mungo fazolky skvěle měkké, celé jídlo krémové a chutě fazolek a koření krásně propojené.
víceKostky paneeru v husté krémové chuťově bohaté omáčce zjemněné strouhaným paneerem, to je lahodné curry lababdar. Nechybí kešu ořechy, velké množství koření a ani dostatečné množství chilli. Toto curry se u nás připravuje při slavnostních příležitostech a je všemi oblíbené.
víceAloo gobi je klasický vegetariánský recept s jednoduchou a poměrně rychlou přípravou. Aloo znamená brambory a gobi zase květák, doplněné jsou o hrášek a čerstvý koriandr. U nás doma toto jídlo nikdy nezevšednělo a vaříme ho hodně často.
víceVelké bílé fazole se díky své chuti nazývají také máslové. Tot jídlo má velmi jemnou a díky.mrkvi lehce nasládlou chuť. A vzhledem k tomu, že neobsahuje ani špetku chilli, je oblíbené i u dětí.
víceaneb brambory s mátou. Toto jednoduché jídlo s pouze pár ingrediencí je připravené za chvílí a opravdu nedá moc práce. Jako příloha se k němu běžně podává rarita a některý z indických chlebů. Já si ale většinou vystačím pouze s raritou a žádnou jinou přílohu nepotřebuji.
víceRýže s hnědou cizrnou a panelem smaženým v citrónovém těstíčku možná zní složitě, postup obsahuje relativně hodně kroků a jídlo není hotové za pět minut, můžu vás ubezpečit, že času stráveného přípravou tohoto jídla nebudete litovat!
víceNe ve všech jídlech musí být chilli, v tomto není ani špetka. Ale za to je hlavním kořením pepř, hodně pepře :-) Paneer a jemná omáčka s s černým pepřem fakt dobře rozumí.
víceBaby lilky plněné směsí koření a pistácií na rajčatové směsi. Nejlepší jsou s chapati a jogurtovou raitou.
více