Mulligatawny soup

Mulligatawny soup

  • 1 lžíce ghee
  • 150g řapíkatého celeru 
  • 100g mrkve 
  • 2 cibule 
  • 1 lžíce zázvorovo česnekové pasty 
  • 400g kuřecího masa bez kosti (já jsem zvolila stehenní) 
  • 2 lžičky garam masala
  • 1 lžička mletého chilli 
  • 1 lžička mletého pepře
  • ½ lžičky mletého římského kmínu 
  • ½ lžičky mletého hřebíčku 
  • 400ml konzervovaných krájených rajčat 
  • 1 litr kuřecího vývaru 
  • Sůl 
  • 1 sladké jablko 
  • 200ml kokosového mléka 
  • čerstvý koriandr 

 

Na rozpuštěném ghee nechejte orestovat celer, mrkev a cibuli, které jste předem nakrájeli nadrobno. Přimíchejte zázvorovo česnekovou pastu a společně restujte zhruba pět minut až zelenina dostane krásně opečenou barvu. Přidejte kuřecí maso pokrájené na kousky a při vyšší teplotě a za častého míchání ho nechejte zatáhnout. 

Ke směsi přimíchejte všechno mleté koření a krájená rajčata a při nízké teplotě a za občasného míchání provařujte zhruba 20 minut až budou maso i zelenina měkké. Pak do hrnce vlijte vývar, vše pečlivě promíchejte a vařte bez pokličky dalších 30 minut, celá směs se zredukuje a všechny chutě se mezi sebou propojí. 

Přidejte na malé kostičky nakrájené a oloupané jablko a vařte dalších několik minut až jablko změkne, ale zároveň nebude rozvařené.

Nakonec vmíchejte kokosové mléko, dle chuti osolte, malou chvilku ještě společně provařte a vmíchejte čerstvý koriandr.

Hotové jídlo můžete posypat kromě koriandru čerstvou cibulí a chilli papričkami. 

 

 

Mulligatawny soup