Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
Luštěniny properte pod tekoucí vodou a nechejte namočené přes noc. Brambory oloupejte na nakrájejte na menší kousky.
Luštěniny, bramboru, špenát a podélně rozkrojené chilli papričky dejte do hrnce, zalijte 400 ml vody, přidejte kurkumu a vařte úplně do měkka. Já luštěniny vařím v tlakovém hrnci a měkké jsou po 25 minutách. Nechejte chvíli vychladnout a pak celou směs rozmixujte dohladka a odložte stranou do dalšího použití.
Na suché pánvi nechejte rozvonět všechno celé koření. Přidávejte postupně podle velikosti a tvrdosti koření. Začněte skořicí, poté přidejte kardamom a pepř, následovat bude koriandr, kmín a fenykl, a nakonec přijde hřebíček. Jakmile ucítíte vůni koření, oddělejte pánvičku ze zdroje tepla a koření nechejte vychladnout. Nenechávejte koření pražit dlouho, aby se nespálilo a nezhořklo. Jakmile bude mít koření pokojovou teplotu, rozdrťte nebo rozemelte ho najemno.
Jehněčí maso očistěte a nakrájejte na menší kostky.
Na pánvičce rozehřejte olej a nechejte na něm orestovat nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile bude cibule orestovaná do hněda, přidejte k ní zázvorovo-česnekovou pastu.
Promíchejte a společně ještě minutku restujte. K tomuto základu přimíchejte rozemleté koření a mleté chilli, velmi krátce orestujte a přidejte maso. Zvyšte teplotu a nechejte maso prudce zatáhnout. K masu přidejte rajčatový protlak a tamarindovou pastu, zalijte půl litrem vody, pořádně promíchejte a při střední teplotě vařte do změknutí masa a zredukování omáčky. Podle teploty a velikosti kousků masa to bude trvat zhruba hodinu.
Jakmile je maso měkké, přilijte k němu rozmixované luštěniny, dhansak promíchejte a při nízké teplotě vařte ještě deset minut, aby se spojily chutě. Pokud bude potřeba osolte.
Podávejte nejlépe s karamelizovanou rýží.