JEHNĚČÍ DHANSAK

JEHNĚČÍ DHANSAK

  • 50g Toor dal 
  • 50g červené čočky
  • 1 středně velká brambora 
  • 50g špenátu 
  • 2 čerstvé zelené chilli papričky 
  • 400ml vody 
  • ½ lžičky kurkumy 

 Luštěniny properte pod tekoucí vodou a nechejte namočené přes noc. Brambory oloupejte na nakrájejte na menší kousky. 

Luštěniny, bramboru, špenát a podélně rozkrojené chilli papričky dejte do hrnce, zalijte 400 ml vody, přidejte kurkumu a vařte úplně do měkka. Já luštěniny vařím v tlakovém hrnci a měkké jsou po 25 minutách. Nechejte chvíli vychladnout a pak celou směs rozmixujte dohladka a odložte stranou do dalšího použití. 

 

  • 5cm kousek skořice 
  • 5kusů zelených kardamomů 
  • 1 lžička černého celého pepře 
  • 1 lžička celého koriandru 
  • 1 lžička římského kmínu 
  • ½ lžičky fenyklu 
  • 5 kusů hřebíčku

 Na suché pánvi nechejte rozvonět všechno celé koření. Přidávejte postupně podle velikosti a tvrdosti koření. Začněte skořicí, poté přidejte kardamom a pepř, následovat bude koriandr, kmín a fenykl, a nakonec přijde hřebíček. Jakmile ucítíte vůni koření, oddělejte pánvičku ze zdroje tepla a koření nechejte vychladnout. Nenechávejte koření pražit dlouho, aby se nespálilo a nezhořklo. Jakmile bude mít koření pokojovou teplotu, rozdrťte nebo rozemelte ho najemno. 

 

  • 500g jehněčího masa bez kosti 
  • 3 lžíce oleje
  • 2 středně velké červené cibule 
  • 1 lžíce zázvorovo-česnekové pasty 
  • 1 lžička mletého chilli 
  • 1 lžíce dvojitého rajčatového protlaku 
  • 1 lžíce tamarindové omáčky 
  • Sůl dle potřeby

 Jehněčí maso očistěte a nakrájejte na menší kostky.

Na pánvičce rozehřejte olej a nechejte na něm orestovat nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile bude cibule orestovaná do hněda, přidejte k ní zázvorovo-česnekovou pastu.

Promíchejte a společně ještě minutku restujte. K tomuto základu přimíchejte rozemleté koření a mleté chilli, velmi krátce orestujte a přidejte maso. Zvyšte teplotu a nechejte maso prudce zatáhnout. K masu přidejte rajčatový protlak a tamarindovou pastu, zalijte půl litrem vody, pořádně promíchejte a při střední teplotě vařte do změknutí masa a zredukování omáčky. Podle teploty a velikosti kousků masa to bude trvat zhruba hodinu.

Jakmile je maso měkké, přilijte k němu rozmixované luštěniny, dhansak promíchejte a při nízké teplotě vařte ještě deset minut, aby se spojily chutě. Pokud bude potřeba osolte. 

Podávejte nejlépe s karamelizovanou rýží. 

 

 

JEHNĚČÍ DHANSAK