Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
200g krevet
1 lžíce kokosového oleje
1 lžička mletého kašmírského chilli
1 lžička kurkumy
Na pastu:
1 lžíce tamarindové pasty
1 lžíce česnekovo zázvorové pasty
1 lžička bílého pepře
1 lžička mletého koriandru
1 lžička kašmírského chilli
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička kurkumy
50 gramů strouhaného kokosu
Na curry:
1 lžíce kokosového oleje
1 střední cibule
200g konzervovaných krájených rajčat
300ml kokosového mléka
5 curry listů
sůl dle chuti
listy pískavice (kasoori methi)
Očištěné krevety (pokud použijete mražené, tak po rozmražení) zasypte mletým chilli a kurkumou tak, aby koření bylo rovnoměrně rozložené na všech krevetách a nechejte 15 minut stranou odpočívat.
Všechny suroviny na pastu rozmixujte. Pokud použijete sušený strouhaný kokos, namočte jej předtím na chvíli do vody. Pokud by pasta při mixování byla příliš suchá a nešla by vám rozmixovat, můžete ji naředit troškou kokosového mléka.
V hrnci rozehřejte kokosový olej, přidejte curry listy a na velmi drobno pokrájenou cibuli, kterou restujte do zlatova.
Poté přidejte rajčata a společně restujte, až celá směs zkoustne a začne se od ní oddělovat tuk.
V té chvíli vmíchejte předem připravenou kokosovou pastu, pečlivě promíchejte a za občasného míchání restujte při nízké teplotě zhruba pět minut.
Do takto připravené směsi postupně přilévejte kokosové mléko. Teplotu snižte na minimum a v další pánvi si připravte krevety. Rezehřejte kokosový olej a zprudka na něm krevety orestujte. Krevety jsou připravené až změní barvu na růžovou, trvá to opravdu jen chviličku. Hotové krevety vmíchejte do omáčky, tu podle potřeby osolte a vmíchejte listy pískavice. Toto curry chutná úplně nejlépe s rýží.