KREVETOVÉ CURRY S KOKOSOVÝM MLÉKEM

KREVETOVÉ CURRY S KOKOSOVÝM MLÉKEM

200g krevet 
1 lžíce kokosového oleje 
1 lžička mletého kašmírského chilli 
1 lžička kurkumy 
 
Na pastu:
1 lžíce tamarindové pasty 
1 lžíce česnekovo zázvorové pasty
1 lžička bílého pepře
1 lžička mletého koriandru 
1 lžička kašmírského chilli 
1 lžička mletého římského kmínu 
1 lžička kurkumy
50 gramů strouhaného kokosu 
 
Na curry:
1 lžíce kokosového oleje 
1 střední cibule 
200g konzervovaných krájených rajčat
300ml kokosového mléka 
5 curry listů 
sůl dle chuti 
listy pískavice (kasoori methi) 

 

Očištěné krevety (pokud použijete mražené, tak po rozmražení) zasypte mletým chilli a kurkumou tak, aby koření bylo rovnoměrně rozložené na všech krevetách a nechejte 15 minut stranou odpočívat. 

Všechny suroviny na pastu rozmixujte. Pokud použijete sušený strouhaný kokos, namočte jej předtím na chvíli do vody. Pokud by pasta při mixování byla příliš suchá a nešla by vám rozmixovat, můžete ji naředit troškou kokosového mléka. 

V hrnci rozehřejte kokosový olej, přidejte curry listy a na velmi drobno pokrájenou cibuli, kterou restujte do zlatova. 

Poté přidejte rajčata a společně restujte, až celá směs zkoustne a začne se od ní oddělovat tuk. 

V té chvíli vmíchejte předem připravenou kokosovou pastu, pečlivě promíchejte a za občasného míchání restujte při nízké teplotě zhruba pět minut. 

Do takto připravené směsi postupně přilévejte kokosové mléko. Teplotu snižte na minimum a v další pánvi si připravte krevety. Rezehřejte kokosový olej a zprudka na něm krevety orestujte. Krevety jsou připravené až změní barvu na růžovou, trvá to opravdu jen chviličku. Hotové krevety vmíchejte do omáčky, tu podle potřeby osolte a vmíchejte listy pískavice. Toto curry chutná úplně nejlépe s rýží.

KREVETOVÉ CURRY S KOKOSOVÝM MLÉKEM