RYBÍ CURRY S KOKOSOVÝM MLÉKEM

RYBÍ CURRY S KOKOSOVÝM MLÉKEM

  • 400g ryby 
  • 1 lžička kurkumy
  • ½ lžičky mletého chilli 
  • ½ mleté červené papriky
  • 1 lžíce oleje 
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička tmavého hořčičného semínka 
  • 10 curry listů 
  • 1 větší bílá cibule 
  • 1 lžíce zázvorovo-česnekové pasty
  • 200ml rajčatového pyré
  • ½ lžička mletého chilli 
  • ½ lžičky mletého bílého pepře 
  • 1 lžíce tamarindové pasty 
  • 400ml kokosového mléka 
  • Sůl dle chuti

 

Výběr ryby je víceméně na vás, vyberte si takovou, kterou máte rádi. Já jsem tentokrát zvolila tmavou tresku, ale pro toto curry by se výborně hodil i candát nebo třeba mořský vlk. 

Tybu si nakrájejete na větší kousky, smíchejte kurkumu, papriku a chilli s olejem a touto směsí rybu potřete a nechejte půl hodinky marinovat. 

Na hlubší pánvi rozehřejte 2 lžíce kokosového oleje a rybu zprudka ze všech stran opečte. Volte raději kratší dobu, ryba nemusí být úplně 100% hotová, protože pak se bude ještě chvilku provařovat v omáčce. Potom ji odložte stranou. 

Do pánvičky přidejte zbylou lžíci oleje, nechejte na něm rozvonět hořčičná semínka a curry listy a poté zesklovatět na velmi drobno pokrájenou cibuli. Pak k cibuli vmíchejte zázvorovo-česnekovou pastu a za stálého míchání orestujte do zlatova. Do pánve přidejte rajčatové pyré, chilli, pepř a tamarindovou pastu a při nízké teplotě nechejte provařovat zhruba 20 minut až se směs zredukuje zhruba na polovinu a ztratí svoji syrovou chuť. Přilijte kokosové mléko a pečlivě promíchejte. Do takto připravené omáčky opatrně vložte kousky ryby a pořád za nízké teploty nechejte zhruba 10 minut spojit všechny chutě. 

Pokud bude potřeba osolte dle chuti. Tamarindová pasta dává omáčce kyselost, kokosové mléko zase sladkost. Tyto dvě chutě by měly být vyvážené. Pokud se vám bude omáčka zdát příliš sladká, pokapejte ji šťávou z citronu, naopak pokud bude převažovat kyselá chuť, dochuťte trochou, nejlépe kokosového, cukru. 

K tomuto curry se jako příloha nejlépe hodí rýže. 

 

 

 

RYBÍ CURRY S KOKOSOVÝM MLÉKEM