Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
Bhindi - Okra je skvělá a u nás, podle mě, nedoceněná zelenina, kterou stojí za to objevit a začít ji v kuchyni používat. Recept na jemnou jogurtovou omáčku s křupavou okrou je jídlo, které vás nadchne a pomůže objevit kouzlo okry.
víceSměs brambor a křupavé okry se spostou aromatického koření tvoří jednoduché, ale chuťově výrazné jídlo. Jako přílohu můžete zvolit chapati nebo se úplně klidně dá jíst jen tak.
víceSAMBAR je skvělé zeleninové jídlo, něco mezi polévkou a stew (dušená zelenina) a nepodává se většinou jako samostatné jídlo, ale spíš jako součást vícechodového menu. Jako příloha jsou typické idli, vada, dosa nebo rýže. My sambar doma jíme jako samostatné jídlo a s rýží, tak vám dávám recept tak, jak ho připravuji já.
víceKorma je krémová omáčka s ořechy a kokosovým mlékem. A slovo "navratan" je v překladu "devět klenotů" a znamená to devět druhů zeleniny. Já jich sice nepoužila devět, ale pouze takovou zeleninu, kterou jsem měla doma, Vy do receptu klidně můžete zvolit zeleninu podle vlastního výběru.
víceZbožňuju legendy kolem jídla, a věřte mi, že Indové opravdu vyprávět pohádky umí. Toto jídlo pochází ze státu Tamil Nadu a vytvořili ho v kuchyni hotelu Buhari v Chennai a hlavní ingrediencí bylo kuře, odtud název Chicken 65. A co znamená „65“? Můžete si vybrat podle toho, která z „pohádek“ se vám líbí nejvíc. První je o tom, jak to bylo v roce 1965 jídlo vytvořené pro vojáky. Další tvrdí, že původní recept obsahoval 65 chilli papriček. Nebo by se vám mohla líbit ta, která vypráví, že se používala pouze 65 dní stará kuřata. A verzí, o kterých jsem slyšela, je ještě mnohem víc. Ať je to, jak je to, já jsem kuře zaměnila za květák, žádnou pohádku, proč jsem to udělala, nepřidávám, ale za to se podělím s receptem na GOBI 65 (gobi=květák)
víceBhurji je vlastně rozdrobený paneer smíchaný s rajčaty, paprikou a koriandrem. V tomto jídle se používá jen základní koření, není moc pikantní, spíš nechává vyniknout chuti paneeru
víceZnáte hnědou cizrnu - kala chana? Je menší a pevnější než klasická cizrna, ale za to chutná skoro až oříškově. Já ji používám raději než tu klasickou, protože mi její chuť příjde zajímavější a výraznější. Zkuste ji v tomto receptu, kde je použitá ve směsi s rajčaty a spoustou koření
víceBaby brambory není třeba ani loupat, stačí je pečlivě očistit kartáčkem. Potom přidat nějaké to koření, jak je v indické kuchyni zvykem a celé vaření ukončit přidáním čerstvého koriandru. Voilá, výborné jednoduché vegetariánské jídlo z brambor je na světě!
více