DAL PALAK

DAL PALAK

  • 150g červené čočky 
  • 1 lžíce ghee 
  • 1 lžička římského kmínu 
  • 1 středně velká cibule 
  • 1 lžíce česnekovo zázvorové pasty 
  • ½ lžičky kurkumy 
  • ½ lžičky garam masala 
  • ½ lžičky chilli (dle chuti)
  • špetka asafoetida (čertovo lejno) 
  • 2 lžíce konzervovaných krájených rajčat 
  • 150g baby špenátu
  • zeleninový vývar 
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • Sůl 

Na tarka (temperování koření): 

  • 2 lžíce ghee
  • 1 lžička římského kmínu 
  • 1 lžička mletého kašmírského chilli  
  • 3 celé kašmírské chilli papričky 

 

 Čočku namočte na hodinu do studené vody, properte a nakonec uvařte do měkka (může být až rozvařená).

V hrnci rozehřejte ghee a nechejte na něm rozvonět římský kmín. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a restujte ji do zlatova, přidejte česnekovo zázvorovou pastu a chvíli ještě společně restujte. Do směsi vmíchejte kurkumu, garam masalu, chilli a čertovo lejno a dobře promíchejte. Přidejte krájená rajčata a vše společně pomalu provařujte cca 15 minut, až se od směsi začne oddělovat tuk. V té chvíli vmíchejte opraný špenát a uvařenou čočku, zalijte vývarem tak, abyste dosáhli středně husté konzistence. Vařte na mírném ohni zhruba 10 minut, aby se všechny chutě řádně propojily. Nakonec osolte a dochuťte citronovou šťávou. V této chvíli byste už mohli palak dal podávat, ale mám ještě jeden tip navíc : TARKA. Tarka je vlastně v tuku temperované koření, díky čemu se z koření uvolní vůně a chuť. Pro toto jídlo tarku připravíte tak, že do rozehřátého ghee dáte temperovat římský kmín, pro barvu pak mleté kašmírské chilli a nakonec i celé chilli papričky. Ještě horkým ghee s kořením zalijte hotový dal, který tím dostane další chuťový rozměr. 

DAL PALAK