SAMBAR

SAMBAR

Sambar masala: 

  • 2 lžíce semen koriandru
  • 10 sušených chilli papriček 
  • 2 lžíce chana dal
  • 2 lžíce urad dal 
  • 1 lžička římského kmínu 
  • 1 lžička černého pepře 
  • 1 lžička semen pískavice
  • 10 curry listů 
  • 1/2 lžičky asafoetida (čertovo lejno) 
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 3 lžíce strouhaného kokosu

 

  • 100g toor dal 
  • 1 stroužky česneku 
  • 3 lžíce oleje 
  • 1 lžička tmavých hořčičných semen
  • 1/2 lžička semen pískavice 
  • 1/2 lžičky římského kmínu 
  • 5 curry listů 
  • špetka asafoetida (čertovo lejno) 
  • 2 rajčata 
  • 300g zeleniny (fazolky, kukuřice, dýně, mrkev, květák) 
  • 1 lžička kurkumy 
  • 500ml zeleninového vývaru 
  • 1 lžíce tamarindové pasty 
  • sůl 
  • čerstvý koriandr 

 

Nejdříve je potřeba udělat přípravy. Toor dal nechejte namočit přes noc v dostatečném množství vody, poté propláchněte a uvařte spolu s dvěma stroužky česneku úplně do měkka. Všechny suroviny, jednu po druhé (každá z nich potřebuje jiný čas) opražte na suché pánvi a poté společně rozmixujte. 

Na oleji nechejte rozvonět hořčičná semena, pískavici, římský kmín, curry listy a asafoetidu. Všechnu zeleninu pokrájejte na menší kousky a přidejte ke koření a společně za občasného míchání restujte zhuba 5 minut. 

Potom přidejte na drobno pokrájená rajčata a nechejte deset minut podusit. Přidejte dvě vrchovaté lžíce sambar masaly, lžíci tamarindové pasty a uvařený toor dal, zalijte vývarem, osolte a nechejte vše společně vařit 20 minut.

Nakonec, pokud je třeba, dosolte a vmíchejte čerstvý koriandr

 

SAMBAR