Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
cibulová pasta :
2 lžíce oleje
1 větší cibule
1 lžíce česnekovo zázvorové pasty
250g okra
3 lžíce oleje
1/2 lžičky tmavých hořčičných semen
1/2 lžičky pískavice
1/2 lžičky římského kmínu
6 curry listů
špaetka asafoeita (čertovo lejno)
1/2 lžičky chilli
1/2 lžičky kurkumy
1/2 lžičky mletého koriandru
250 g řeckého jogurtu
125 ml vody
sůl
Nejdříve si připravte cibulovou pastu - na oleji nechejte orestovat na drobno pokrájenou cibuli do zlatova, přidejte česnekovo zázvorovou pastu a ještě malou chvilku restujte. Nechejte vychladnout na pokojovou teplotu a rozmixujte na pastu (pokud by byla směs přiliž hustá a nešla rozmixovat, přidejte dvě lžíce vody).
Poté si připravte okru - omyjte a osušte ji, odkrojte oba konce a nakrájejte na cca 2 cm kousky. Na lžíci oleje okru zhruba 10 minut pomalu opékejte (bude mít strany opečené do hněda)
Na zbylém oleji nechejte rozvonět hořčičná semena, pískavici, římský kmín, curry listy a asafoetidu. Poté přidejte cibulovou pastu a všechno mleté koření a promíchejte. Jogurt si nejdříve pořádně promíchejte metličkou, až změní strukturu na jemnou a hladkou a přidejte, spolu s vodou, ke koření, opět pořádně promíchejte.
Do jogurtové omáčky vložte opečenou okru a nechejte zhruba pět minut při nízké teplotě společně prohřát