Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
cibulová pasta :
2 lžíce oleje
1 větší cibule
1 lžíce česnekovo zázvorové pasty
250g okra
3 lžíce oleje
1/2 lžičky tmavých hořčičných semen
1/2 lžičky pískavice
1/2 lžičky římského kmínu
6 curry listů
špaetka asafoeita (čertovo lejno)
1/2 lžičky chilli
1/2 lžičky kurkumy
1/2 lžičky mletého koriandru
250 g řeckého jogurtu
125 ml vody
sůl
Nejdříve si připravte cibulovou pastu - na oleji nechejte orestovat na drobno pokrájenou cibuli do zlatova, přidejte česnekovo zázvorovou pastu a ještě malou chvilku restujte. Nechejte vychladnout na pokojovou teplotu a rozmixujte na pastu (pokud by byla směs přiliž hustá a nešla rozmixovat, přidejte dvě lžíce vody).
Poté si připravte okru - omyjte a osušte ji, odkrojte oba konce a nakrájejte na cca 2 cm kousky a ty ještě podélně rozpulte. Na lžíci oleje okru zhruba 10 minut pomalu opékejte (bude mít strany opečené do hněda). Použijte opravdu malé množství oleje, jinak bude okra příliš mastná.
Na zbylém oleji nechejte rozvonět hořčičná semena, pískavici, římský kmín, curry listy a asafoetidu. Poté přidejte cibulovou pastu a všechno mleté koření a promíchejte. Jogurt si nejdříve pořádně promíchejte metličkou, až změní strukturu na jemnou a hladkou a přidejte, spolu s vodou, ke koření, opět pořádně promíchejte a při nízké teplotě nechejte zhruba 15 minut provařit
Do jogurtové omáčky vložte opečenou okru a nechejte dalších zhruba 10 minut prohřát.