Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
100g zelených fazolek
100g mrkve
100g mraženého hrášku
150g brambor
200g květáku
1 lžíce ghee
1 větší cibule
1 lžíce česnekovo zázvorové pasty
1 lžička garam masaly
½ lžičky kurkumy
½ lžičky římského kmínu
½ lžičky chilli
½ lžičky škořice
300g krájených konzervovaných rajčat
50g mandlí
50g kešu ořechů
300ml kokosového mléka
sůl
Mandle a kešu ořechy namočte na několik hodin do vody, poté vodu slijte a ořechy rozmixujte na hustou pastu a odložte do dalšího použití.
Všechnu zeleninu nakrájejte na menší kousky a uvařte v mírně osolené vodě na skus. Začněte nejtvrdšími druhy a postupně po chvílích přidávejte ty měkčí, které vyžadují kratší dobu vaření. Ihned po uvaření zchlaďte pod studenou vodou a také odložte do dalšího použití.
Na ghee nechejte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte česnekovo zázvorovou pastu a společně chvilku restujte. Přidejte všechno mleté koření malou chvilku zarestujte a zalijte krájenými rajčaty. Vše nechejte redukovat tak dlouho, až se začne oddělovat tuk a celá směs zhoustne (bude to trvat zhruba 20 minut). Nechejte mírně vychladnout a rozmixujte do hladka.
Do hrnce vraťte rozmixovaná rajčata, prohřejte a přidejte pastu z ořechů a postupně vmíchávejte kokosové mléko až dosáhnete středně husté konzistence. Do omáčky vložte uvařenou zeleninu a společně prohřívejte dalších pět minut. Pokud bude potřeba osolte.Nakonec můžete posypat posekaným koriandrem, jarní cibulkou nebo jako já, výhonky hrášku