NAVRATAN KORMA

NAVRATAN KORMA

100g zelených fazolek 
100g mrkve 
100g mraženého hrášku 
150g brambor
200g květáku 

1 lžíce ghee
1 větší cibule
1 lžíce česnekovo zázvorové pasty 
1 lžička garam masaly 
½ lžičky kurkumy 
½ lžičky římského kmínu 
½ lžičky chilli
½ lžičky škořice 
300g krájených konzervovaných rajčat 

50g mandlí 
50g kešu ořechů
300ml kokosového mléka 
sůl 


Mandle a kešu ořechy namočte na několik hodin do vody, poté vodu slijte a ořechy rozmixujte na hustou pastu a odložte do dalšího použití. 

Všechnu zeleninu nakrájejte na menší kousky a uvařte v mírně osolené vodě na skus. Začněte nejtvrdšími druhy a postupně po chvílích přidávejte ty měkčí, které vyžadují kratší dobu vaření. Ihned po uvaření zchlaďte pod studenou vodou a také odložte do dalšího použití. 

Na ghee nechejte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte česnekovo zázvorovou pastu a společně chvilku restujte. Přidejte všechno mleté koření malou chvilku zarestujte a zalijte krájenými rajčaty. Vše nechejte redukovat tak dlouho, až se začne oddělovat tuk a celá směs zhoustne (bude to trvat zhruba 20 minut). Nechejte mírně vychladnout a rozmixujte do hladka. 

Do hrnce vraťte rozmixovaná rajčata, prohřejte a přidejte pastu z ořechů a postupně vmíchávejte kokosové mléko až dosáhnete středně husté konzistence. Do omáčky vložte uvařenou zeleninu a společně prohřívejte dalších pět minut. Pokud bude potřeba osolte.Nakonec můžete posypat posekaným koriandrem, jarní cibulkou nebo jako já, výhonky hrášku

 

 

NAVRATAN KORMA