Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
Dva druhy luštěnin, spousta koření a osm hodin vaření, to je dal makhani. Krásně krémové vegetariánské jídlo, které si zamilujete
vícePokud máte rádi luštěniny, neváhejte zkusit nové druhy jako například moth dal, který můžete nají i pod názvem matki. Jsou to malé drobné fazolky, které vzdáleně připomínají mungo fazolky. Dal z moth fazolek se vaří poměrně dlouiho, ale na připravu je nenáročný, nebojte se jej vyzkušet
víceJe menší než ta klasická, má oříškovou chuť....hnědá cirzna, KALA CHANA A v kombinaci s bramborami (aloo) a hustou omáčkou je to velká lahoda. Na toto jídlo budete potřebovat hodně koření a času, ale věřte mi, že to stojí za to.
víceKHICHDI je vlastně rozvařená rýže společně s libovolným druhem druhem luštěniny, nejčastěji to bývá ale moong dal - loupané a půlené mungo fazole . Toto jídlo vychází z ájurvédy a v Indii se s ním setkáte často. Tradičně je součástí při půstech, ájurvédských detoxikačních programech nebo se také podává po dobu nemoci. Proto nečekejte žádné výrazné chutě nebo pikantnost, khichdi je jednoduché jídlo jemné chuti. Receptů na khichdi je neskutečné množství, já jsem si zvolila variantu právě s moong dal a zelenou fazolkou. Vím, že zelené fazolky nemá mnoho lidí rádo, proto si klidně zvolte jakýkoliv jiný druh zeleniny (květák, mrkev, batáty apod.) Khichdi je úplně jiné jídlo, než u mě běžně vídáte, ale věřte mi, že chutná skvěle a ve dnech, kdy potřebujete ulevit žaludku nebo trávení vám udělá dobře.
vícePro všechny milovníky paneeru je tu postup na přípravu lahodného paneer biryani. Chuťově výrazná směs marinovaného paneeru, kterou doplňuje jemná chuť šafránové rýže je prostě něco, co musíte zkusit, přestože připrava tohoto jídla je trošku náročnější.
víceKousky máslové dýně dušené s kořením, to je jen velmi lehce pikantní, jemně nasládlé jídlo.
víceTento recept mi dal fakt zabrat, jednou byl květák moc měkký, podruhé omáčka moc kořeněná....až na počtvrté jsem spokojená, takže se s vámi o recept ráda podělím a vy si užijte květákovou kormu
víceJídla s názvem "dopyaza" jsou jídla, do kterých se dává během vaření dvakrát cibule, a to nakrájená dvěma různými způsoby. Jednou nadrobno a po druhé na čtvrtky a rozdělená na jednotlivé vrstvy. Tento recept je dopyaza se žampiony. Zkuste použít hnědé žampiony, mají výraznější houbovou chuť než ty bílé.
víceSpeciálně v zimních chladných dnech ráda připravuji luštěniny. A cizrna v kombinaci se špenátem je skvělá volba. Za mě je to jídlo, které zahřeje.
více