LENTIL KOFTA CURRY

LENTIL KOFTA CURRY

Na kofty: 

  • 200g loupané červené čočky
  • 200g černé čočky 
  • 2 zelené chilli papričky
  • ½ lžičky kurkumy 
  • cca 30g mletých mandlí (mandlové mouky) 
  • 1 středně velká červená cibule 
  • 1 lžíce zázvorovo česnekové pasty 
  • ½ lžičky soli 
  • ¼ lžičky asafoetida 
  • ¼ lžičky prášku do pečiva 
  • 1 lžička mletého chilli
  • ½ lžičky mletého černého pepře 
  • svazek čerstvého koriandru
  • olej na smažení

 

Na omáčku: 

  • 3 lžíce oleje
  • ½ lžičky římského kmínu 
  • 1 lžička tmavých hořčičných semínek 
  • 1 větší červená cibule 
  • 1 lžíce zázvorovo-česnekové pasty 
  • 1 lžička mletého koriandru 
  • ½ lžičky kurkumy 
  • cca 3cm kousek skořice 
  • 6 hřebíčků 
  • 6 kuliček pepře 
  • 1 muškátový květ 
  • 400g konzervovaných krájených rajčat
  • 400ml kokosového mléka 
  • Sůl 
  • Čerstvý koriandr
  • Plátky mandlí 

 

Obě čočky propláchněte, namočte do vlažné vody a nechejte odstát alespoň osm hodin. Poté opět propláchněte a uvařte v dostatečném množství vody a s ½ lžičky kurkumy a se 2 zelenými chilli papričkami do měkka. Protože každá čočka má jinou strukturu, červená bude úplně rozvařená a černá by měla být na skus. Čočku sceďte, zhruba polovinu dejte stranou a druhou polovinu rozmixujte do hladka. Při mixování nepřidávejte vodu, potřebujete hustou konzistenci. 

Ve větší míse smíchejte čočkovou pastu, uvařenou čočku, nadrobno pokrájenou cibuli (pokud nezvládnete cibuli nakrájet na opravdu drobné kousky, klidně ji postrouhejte), mandle, posekaný koriandr, zázvorovo-česnekovou pastu, sůl, asafoetidu, prášek do pečiva, mleté chilli, pepř a koriandr. Výsledkem by měla být hustá, mírně lepivá směs, ze které půjdou bez problémů tvarovat kuličky. Pokud by směs byla moc řídká, přidejte další mleté mandle, čímž ji zahustíte. Nechejte přikryté odležet zhruba půl hodiny. 

Po uplynutí této doby si namočte ruce ve studené vodě, aby se vám směs nelepila na ruce a začněte tvarovat kuličky. Ty by měly být střední velikosti, já jsem dělala 30g kofty, protože preferuji spíše menší, pokud zvolíte 50g budou větší, přesně tak, jak se dělají v Indii. 

Troubu předehřejte na 200°C, kofty přeneste na plech pokrytý pečícím papírem a pečte je do zlatova. Bude to trvat 20-30 minut podle jejich velikosti. Tak je připravuji já. V Indii by je spíš smažili. Pokud zvolíte tuto klasikou přípravu, rozpalte olej a kofty v něm smažte také do zlatova. Nechejte je ale potom chvíli odležet na papírové kuchyňské utěrce, aby se do ní vsákl přebytečný tuk. Já osobně ale preferujji pečenou variantu, protože kofty jsou pak méně mastné. 

 Během toho, kdy se budou péct nebo smažit kofty, začněte si připravovat omáčku. Nejdříve na suché pánvi orestujte celé koření - skořici, hřebíček, pepř a muškátový květ. Jakmile začne koření vonět, máte hotovo, nenechávejte koření restovat dlouho, zhořklo by. Až bude mít koření pokojovou teplotu, pomelte nebo rozdrťte v hmoždíři a odložte do dalšího použití. 

Rozpalte olej, nechejte na něm rozvonět římský kmín a hořčičná semínka a potom přidejte nadrobno pokrájenou cibuli, kterou restujte při střední teplotě do zlatova. Pak k ní přidejte zázvorovo-česnekovou pastu, všechno mleté koření a za stálého míchání minutku zarestujte. K tomuto základu přidejte rajčata, opět vše důkladně promíchejte a nechejte za občasného promíchání vydusit na tuk, to znamená, že se celá směs zredukuje a od rajčat se po krajích začne oddělovat tuk. To celé bude trvat přibližně půl hodiny. Nakonec do omáčky vlijte kokosové mléko, promíchejte a nechejte spojit chutě dalších deset minut. Hotové kofty přidejte do omáčky, nechejte je prohřát, pokud je potřeba, omáčku dosolte a podle chuti můžete vmíchat i čerstvý koriandr a úplně nakonec posypat plátky mandlí.  

 

LENTIL KOFTA CURRY