Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
Na omáčku:
Luštěniny několikrát propláchněte a nechejte přes noc namočené v dostatečném množství vody. Znovu je propláchněte a uvařte v dostatečném množství vody, společně s kardamomem, bobkovým listem, chilli papričkami a česnekem, do měkka. Luštěniny se budou vařit zhruba hodinu, odeberte všechno koření, ale nevylévejte vodu, ve které se luštěniny vařily.
Na suché pánvi nechejte rozvonět skořici, muškátový květ a hřebíček, nechejte vychladnout a poté rozemelte nebo rozdrťte v hmoždíři a odložte do dalšího použití
Mezitím si připravte základ na omáčku. V hrnci rozehřejte olej společně s 50g másla a nechejte rozvonět kardamom. Cibuli nakrájejte na co nejdrobněji, osmažte ji do hněda, poté přidejte zázvorovo česnekovou pastu, a ještě chvilku zarestujte. Přidejte protlak a všechno koření a zalijte malým množstvím vývaru, aby se koření nepřipálilo a nezhořklo. Vše pořádně promíchejte a pět minut restujte.
K základu na omáčku vmíchejte uvařené luštěniny i s vodou, ve které se vařily, pokud je potřeba, dolejte vývarem, já jsem potřebovala 500 ml. Promíchejte a při té nejnižší teplotě vařte za občasného míchání minimálně šest, nejlépe však osm hodin. Tímto pomalým vařením luštěniny ještě víc změknou, omáčka zhoustne a bude krásně hladce krémová. Nakonec vmíchejte zbytek másla, smetanu, listy pískavice, podle chuti osolte, a pak ještě zhruba půl hodiny vařte.
Nakonec můžete posypat smaženým zázvorem - zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky a v rozpáleném oleji osmažte do zlatova, nechejte na papírové kuchyňské utěrce odsát přebytečný tuk a osolte.