DAL MAKHANI

DAL MAKHANI

 

  • 250 g urad dal (černá čočka) 
  • 120 g červených fazolÍ
  • 2 ks černého kardamomu
  • 1 bobkový list 
  • 2 celé kašmírské chilli papričky
  • 2 stroužky česneku

 

Na omáčku:

  • 80g másla 
  • 2 lžíce oleje 
  • 2 středně velké červené cibule 
  • 1 lžíce zázvorovo česnekové pasty 
  • 2 lžíce dvojitého rajčatového protlaku 
  • 1 ks černého kardamomu 
  • 5 cm kousek skořice 
  • 1 ks muškátového květu 
  • 5 ks hřebíčku 
  • ¼ lžičky asafoetida (čertovo lejno) 
  • 1 lžička uzené papriky 
  • ½ lžičky mletého chilli 
  • cca 500 ml zeleninového vývaru
  • 60 ml smetany 
  • 1 vrchovatá lžíce listů pískavice 
  • sůl 

 

Luštěniny několikrát propláchněte a nechejte přes noc namočené v dostatečném množství vody. Znovu je propláchněte a uvařte v dostatečném množství vody, společně s kardamomem, bobkovým listem, chilli papričkami a česnekem, do měkka. Luštěniny se budou vařit zhruba hodinu, odeberte všechno koření, ale nevylévejte vodu, ve které se luštěniny vařily. 

Na suché pánvi nechejte rozvonět skořici, muškátový květ a hřebíček, nechejte vychladnout a poté rozemelte nebo rozdrťte v hmoždíři a odložte do dalšího použití

Mezitím si připravte základ na omáčku. V hrnci rozehřejte olej společně s 50g másla a nechejte rozvonět kardamom. Cibuli nakrájejte na co nejdrobněji, osmažte ji do hněda, poté přidejte zázvorovo česnekovou pastu, a ještě chvilku zarestujte. Přidejte protlak a všechno koření a zalijte malým množstvím vývaru, aby se koření nepřipálilo a nezhořklo. Vše pořádně promíchejte a pět minut restujte. 

K základu na omáčku vmíchejte uvařené luštěniny i s vodou, ve které se vařily, pokud je potřeba, dolejte vývarem, já jsem potřebovala 500 ml. Promíchejte a při té nejnižší teplotě vařte za občasného míchání minimálně šest, nejlépe však osm hodin. Tímto pomalým vařením luštěniny ještě víc změknou, omáčka zhoustne a bude krásně hladce krémová. Nakonec vmíchejte zbytek másla, smetanu, listy pískavice, podle chuti osolte, a pak ještě zhruba půl hodiny vařte.

Nakonec můžete posypat smaženým zázvorem - zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky a v rozpáleném oleji osmažte do zlatova, nechejte na papírové kuchyňské utěrce odsát přebytečný tuk a osolte. 

DAL MAKHANI