Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
Na pakory:
Špenát i cibuli nakrájejte na tenké proužky a vložte do větší mísy. Přidejte všechno koření a sůl a začněte rukama vše společně promíchávat a promačkávat. Nebojte se použít sílu, potřebujte z cibule vymačkat všechnu šťávu. Jakmile začne být směs mokrá, začněte přisypávat cizrnovou mouku. Vsypávejte postupně, množství mouky totiž závisí na tom, jak moc šťávy vymačkáte z cibule. Výsledná směs by měla být konzistencí dostatečně hustá, aby se vám z ní dařilo vytvářet kuličky, ale naopak ne moc suchá. Jakmile budeme mít směs namíchanou, tvarujte buď rukama nebo mezi dvěma lžičkami malé kuličky, a ty smažte v hluboké vrstvě oleje rozehřátého na 160C do zlatova. Smažení je lepší pomalejší, ať jsou pakory prosmažené i uvnitř. Pakory umístěte na kuchyňskou papírovou utěrku, co pomůže odsát přebytečný tuk.
jogurtová směs:
Všechny ingredience smíchejte v blenderu nebo tyčovým mixérem do hladka. Výsdledem bude řídká směs, kterou nechejte půl hodiny odležet.
Na oleji nechejte rozvonět římský kmín a semena pískavice, které předtím trochu rozdrťte v hmoždíři. Poté přidejte na proužky nakrájenou cibuli a na opravdu malé kostičky pokrájenou bramboru. Za občasného promíchání restujte zhruba 15 minut nebo až budou mít brambory zlatavý nádech. Teplotu ztlumte na minimum a vmíchejte odleženou jogurtovou směs a za častého míchání provařujte. Směs začne díky cizrnové mouce houstnout, znovu ji rozřeďte trochou vody a opět vařte. Kadhi ochutnejte a pokud cítíte ještě „syrovou“ mouku, opakujte rozředění a vaření tak dlouho, až bude kadhi kompletně uvařené. Já jsem ředila třikrát, pokaždé 200ml vody.
Do hotového kadhi vložte pakory a posypte čerstvým koriandrem.