Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
MOTH DAL / MATKI CURRY
250g moth dal
3 lžíce oleje
1 lžička římského kmínu
1 větší cibule
1 vrchovatá lžíce zázvorovo česnekové pasty
1 lžička kurkumy
1 lžička mletého koriandru
1 lžička garam masala
1/2 lžičky mletého chilli
300g konzervovaných krájených rajčat
1 litr zeleninového vývaru
sůl
čerstvý koriandr
Moth dal důkladně propláchněte a poté namočte do dostatečného množství vody a nechejte přes noc odstát.
Na oleji nechejte rozvonět římský kmín, přidejte nadrobno pokrájenou cibuli a orestujte do zlatova. Poté přidejte zázvorovo česnekovou pastu a ještě chvíli zarestujte. Vmíchejte všechno mleté koření a rajčata. Promíchejte a při mírné teplotě nechejte redukovat až směs zhoustně a od směsi se začne oddělovat olej.
Přidejte namočený dal, zalijte ho vývarem (pokud nemáte, můžete použít vodu) a při nízké teplotě vařte do změknutí dalu a zhoustnutí omáčky. To bude trvat zhruba dvě hodiny. Stačí, když ho během té doby občas promícháte, ale jinak ho nechejte žít svým vlastním životem.
Nakonec podle chuti osolte a vmíchejte čerstvý koriandr.
Jednoduché, ale moc dobré jídlo.