Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
I když to podle názvu vypadá na sladké jídlo, nenechte se mýlit, tohle curry rozhodně není pro slečinky! Je to kombinace sladké, mírně kyselé a velmi ostré chuti. Já se ho naučila vařit v Indii ve státě Kerala, kde ho podávali s rýží a smaženou rybou.
víceKofty jsou kuličky z dvou druhů čočky a koření, které doplňuje omáčka z rajčat a kokosového mléka. Toto curry je náročnější na množství koření a časovou přípravu, ale jeho velmi bohatá chuť vám to spolehlivě vynahradí.
víceZ indických restaurací určitě znáte v tandoori úpravě nejčastěji kuřecí nebo jehněčí maso, ale připravit se dají i jídla bez masa. Já jsem pro tentokrát zvolila brambory. V pecích tandoori se jídlo připravuje při vysokých teplotách, tyto pece k dispozici sice nemáme, ale pomůžeme si grilem a výsledek bude stejně super.
víceJednoduché a rychlé jídlo s minimem koření, ale přesto chuťově výrazné. V naší kuchyni se baby lilky nepoužívají až tak často, ale dejte jim šanci a vyzkoušejte je. Pevné kousky lilku v kombinaci s měkkými bramborami jsou perfektní.
víceKadhi je jedním z nejznámějších jídel severní Indie. Jedná se o jogurtovou omáčku zahuštěnou cizrnovou moukou a špenátovo cibulové pakory. Toto, pro nás trochu netradiční, curry určite vyzkoušejte, stojí to za to.
víceAloo = brambory, palak = špenát, takže brambory se špenátem a samozřejmě spoustou koření a křupavou smaženou cibulkou. Zkuste si připravit tohle skvělé kořeněné jídlo!
víceDva druhy luštěnin, spousta koření a osm hodin vaření, to je dal makhani. Krásně krémové vegetariánské jídlo, které si zamilujete
vícePokud máte rádi luštěniny, neváhejte zkusit nové druhy jako například moth dal, který můžete nají i pod názvem matki. Jsou to malé drobné fazolky, které vzdáleně připomínají mungo fazolky. Dal z moth fazolek se vaří poměrně dlouiho, ale na připravu je nenáročný, nebojte se jej vyzkušet
více