DAL PALAK

DAL PALAK

  • 250g toor dal 
  • 1,5 litru vody 
  • 3 čerstvé zelené chilli papričky 
  • 1 lžička kurkumy 
  • 3 lžíce oleje 
  • 1 větší cibule 
  • 1 lžíce zázvorovo-česnekové pasty 
  • 1 velké rajče
  • 200g mraženého špenátu 
  • ¼ lžičky asafoetida (čertovo lejno) 
  • ½ lžičky mletého chilli 
  • Na tarka: 
  • 2 lžíce oleje
  • 3 celé sušené chilli papričky 
  • 1 lžička římského kmínu 
  • 6 curry listů 
  • Pro extra hot verzi: chilli vločky
  • Sůl dle chuti 
  • Citronová šťáva 
  • čerstvý koriandr nebo libovolné microgreens

 

Luštěniny pečlivě properte, namočte na minimálně 8 hodin a poté opět properte a uvařte v 1,5 litru vody, do které přidejte podélně rozkrojené čerstvé chilli papričky a kurkumu, do měkka.

Na pánvi rozehřejte olej a nechejte na něm zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli. Pak přidejte zázvorovo-česnekovou pastu a nadrobno nakrájené rajče, které předtím nezapomeňte oloupat. Za častého míchání společně restujte 2-3 minuty a poté přidejte špenát, asafoetidu a mleté chilli a pod pokličkou při nižší teplotě duste zhruba 10 minut. Pokud bude potřeba můžete podlít trochou vody. K této směsi vmíchejte uvařené luštěniny i s vodou, ve které se vařily a nechejte při nižší teplotě vařit zhruba 20 minut. Voda se postupně zredukuje a výsledný dal by měl mít mírně řidší konzistenci

Konečné dochucení
Nakonec si připravte tarka (nebo známé také pod názvem tadka). Tento poslední krok přípravy s u nás nepříliš známým názvem, znamená temperování koření v horkém tuku. Používá se u luštěninových jídel, kterým dodá finální chuť. 

Na malé pánvičce rozehřejte olej a nechejte v něm rozvonět celé chilli papričky, římský kmín a curry listy. A pokud preferujte extra pálivý dal, můžete přidat i chilli vločky. Nenechávejte koření temperovat příliš dlouho, aby se nespálilo a nezhořklo. Takhle připravené koření i s olejem vlijte do připraveného dalu a zamíchejte.

Nakonec, pokud je potřeba, osolte, pokapte dle chuti citronovou šťávou a posypte čerstvým koriandrem nebo libovolnými microgreens, já jsem zvolila hořčičné výhonky.

DAL PALAK