Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
Luštěniny pečlivě properte, namočte na minimálně 8 hodin a poté opět properte a uvařte v 1,5 litru vody, do které přidejte podélně rozkrojené čerstvé chilli papričky a kurkumu, do měkka.
Na pánvi rozehřejte olej a nechejte na něm zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli. Pak přidejte zázvorovo-česnekovou pastu a nadrobno nakrájené rajče, které předtím nezapomeňte oloupat. Za častého míchání společně restujte 2-3 minuty a poté přidejte špenát, asafoetidu a mleté chilli a pod pokličkou při nižší teplotě duste zhruba 10 minut. Pokud bude potřeba můžete podlít trochou vody. K této směsi vmíchejte uvařené luštěniny i s vodou, ve které se vařily a nechejte při nižší teplotě vařit zhruba 20 minut. Voda se postupně zredukuje a výsledný dal by měl mít mírně řidší konzistenci
Konečné dochucení
Nakonec si připravte tarka (nebo známé také pod názvem tadka). Tento poslední krok přípravy s u nás nepříliš známým názvem, znamená temperování koření v horkém tuku. Používá se u luštěninových jídel, kterým dodá finální chuť.
Na malé pánvičce rozehřejte olej a nechejte v něm rozvonět celé chilli papričky, římský kmín a curry listy. A pokud preferujte extra pálivý dal, můžete přidat i chilli vločky. Nenechávejte koření temperovat příliš dlouho, aby se nespálilo a nezhořklo. Takhle připravené koření i s olejem vlijte do připraveného dalu a zamíchejte.
Nakonec, pokud je potřeba, osolte, pokapte dle chuti citronovou šťávou a posypte čerstvým koriandrem nebo libovolnými microgreens, já jsem zvolila hořčičné výhonky.