Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
Mandle namočte na několik hodin do vlažné vody a poté je rozmixujte na hladkou pastu. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kousky.
V hluboké pánvi nebo kastrolu rozehřejte ghee a nechejte na něm rozvonět římský kmín, hořčičné semínko a curry listy, poté přijdete podélně rozkrojené chilli papričky, čertovo lejno a nadrobno pokrájenou cibuli. Jakmile cibule zesklovatí, vmíchejte k ní zázvorovo-česnekovou a mandlovou pastu a za stálého míchání společně zhruba dvě minuty restujte. Do tohoto základu přidejte mleté koření - kurkumu, koriandr a chilli, tamarindovou pastu a jaggery, promíchejte, a nakonec zalijte rajčatovým pyré. Takhle nechejte společně na malé teplotě vařit zhruba 15 minut až celá směs ztratí svoji syrovou chuť a zredukuje zhruba o třetinu. V této chvíli vložte na kousky pokrájené brambory, zalijte 500ml vody a pořád na nižší teplotě vařte do úplného změknutí brambor a zredukování omáčky, celé to bude trvat asi 30-40 minut. Pokud by omáčka zhoustla rychleji než změknou brambory, opět podlijte tochou vody. Nakonec přimíchejte velký svazek nakrájeného čerstvého koriandru a podle potřeby osolte.
Podávejte se smaženými plackami puri.