ANANASOVÉ CURRY

ANANASOVÉ CURRY

  • 1ks ananasu (400g čisté váhy) 
  • 1 lžička Kurkumy 
  • 1 (pořádná) lžička mletého chilli 
  • 3 lžíce oleje 
  • 1 lžička tmavého hořčičného semínka 
  • 10 curry listů 
  • 1 červená cibule 
  • 4 stroužky česneku 
  • 4 čerstvé zelené chilli papričky 
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 300ml kokosového mléka 
  • Sůl dle chuti 
  • Kokosový cukr podle potřeby 

 

Ananas očistěte, nakrájejte na větší kostky, posypte kurkumou a chilli, promíchejte tak, aby byl každý kousek kořením pokrytý a nechejte půl hodinky odležet. 

Mezitím v hluboké pánvi nebo kastrolu rozehřejte olej, na něm nechejte rozpraskat hořčičná semínka a rozvonět curry listy. Poté přidejte na velmi drobno pokrájenou cibuli, česnek posekaný na malé kousky a čerstvé chilli papričky, které nejdříve podélně rozkrojte na polovinu. Všechno společně nechejte restovat do zezlátnutí cibule. Nenechávejte restovat příliš dlouho, aby se nespálil a nezhořkl česnek. V dalším kroku vmíchejte skořici a namarinovaný ananas, podlijte menším množstvím vody (cca 1dcl) a přikryté pod pokličkou duste na střední teplotě zhruba 15 minut do změknutí ananasu. Ananas zalijte kokosovým mlékem, pečlivě promíchejte a nechejte dalších 15 minut provařovat a mírně zredukovat omáčku. Výsledná curry by mělo být poměrně řídké. V tomto případě se nejedná o hustou hodně zredukovanou omáčku, toto curry konzistencí připomíná spíše krémovou polévku. 

Nakonec dochuťte podle potřeby solí a eventuálně doslaďte, pokud by se vám omáčka zdála kyselá. Toto závisí na osobních preferencích a zralosti ananasu. Část sladkosti omáčce dodá kokosové mléko, zbytek zajistí ananas. Pokud použijete zralý sladký ananas, nebude potřeba cukr dodávat, v opačném případě bude trocha cukru potřeba, protože výsledná chuť omáčky by měla být sladko-kyselo-pikantní. 

 

 

ANANASOVÉ CURRY