Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
Luštěniny pečlivě propláchněte a namočte na zhruba 4 hodiny do vody. Potom opět propláchněte, zalijte 1,5 litrem vody, přidejte kurkumu a podélně rozříznuté chilli papričky a vařte do úplného změknutí. Já na vaření luštěnin používám tlakový hrnec a v něj uvařit luštěniny trvá okolo 25minut.
V kastrolu rozehřejte olej a nechejte na něm rozvonět římský kmín. Pak přidejte nadrobno pokrájenou cibuli a restujte do zlatova. Vmíchejte zázvorovo česnekovou pastu a za stálého míchání chvilku restujte. Přimíchejte všechno mleté koření - chilli, kurkumu, garam masalu, amchoor, asafoetidu a koriandr a přidejte na malé kostičky nakrájená rajčata, která ale nejříve zbavte slupky. Po promíchání nechejte společně dusit tak dlouho až rajčata změknou, ztratí svoji syrovou chuť a začne se od nich oddělovat tuk.
K tomuto základu přidejte uvařené luštěniny i s vodou, ve které se vařily a při nízké teplotě vařte dalších 30minut. Nakonec přidejte listy pískavice a podle potřeby osolte.