CHANA DAL

CHANA DAL

  • 300g chana dal 
  • 1,5 l vody
  • 2 čerstvé zelení chilli papričky
  • ½ lžičky kurkumy

 

  • 3 lžíce oleje 
  • 1 lžička římského kmínu 
  • 1 větší cibule 
  • 1 lžíce zázvorovo česnekové pasty
  • 2 rajčata
  • 1 lžička chilli 
  • ½ lžičky kurkumy
  • ½ lžičky garam masala
  • ½ lžičky amchoor 
  • ½ lžičky asafoetida (čertovo lejno)
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžíce kasoori methi (listy pískavice) 
  • Sůl dle chuti 

Luštěniny pečlivě propláchněte a namočte na zhruba 4 hodiny do vody. Potom opět propláchněte, zalijte 1,5 litrem vody, přidejte kurkumu a podélně rozříznuté chilli papričky a vařte do úplného změknutí. Já na vaření luštěnin používám tlakový hrnec a v něj uvařit luštěniny trvá okolo 25minut. 

V kastrolu rozehřejte olej a nechejte na něm rozvonět římský kmín. Pak přidejte nadrobno pokrájenou cibuli a restujte do zlatova. Vmíchejte zázvorovo česnekovou pastu a za stálého míchání chvilku restujte. Přimíchejte všechno mleté koření - chilli, kurkumu, garam masalu, amchoor, asafoetidu a koriandr a přidejte na malé kostičky nakrájená rajčata, která ale nejříve zbavte slupky. Po promíchání nechejte společně dusit tak dlouho až rajčata změknou, ztratí svoji syrovou chuť a začne se od nich oddělovat tuk. 

K tomuto základu přidejte uvařené luštěniny i s vodou, ve které se vařily a při nízké teplotě vařte dalších 30minut. Nakonec přidejte listy pískavice a podle potřeby osolte.  

CHANA DAL