BHARWA BAINGAN

BHARWA BAINGAN

  • 12 baby lilků 

Náplň: 

  • 3 vrchovaté lžíce mletých pistácií 
  • 2 lžíce hořčičného oleje
  • 1 lžička soli 
  • 1 lžička mletého chilli 
  • ½ lžičky mletého pepře 
  • ½ lžičky kurkumy 
  • ½ lžičky amchoor (sušené zelené mango) 
  • ½ lžičky mletého koriandru 
  • ½ lžičky mletého římského kmínu 

 

 

Baby lilky očistěte a od spodu směrem ke korunce se stopkou rozřízněte do kříže. Nedořízněte, řez ukončete těsně před stopkou tak, aby lilek držel pohromadě. 

Všechny suroviny na náplně smíchejte v malé misce dohromady. Vznikne vám vlhká kompaktní směs. Pomocí malé lžičky touto směsí naplňte všechny lilky. Lilek rozevřete lžičkou umístěte kořenící směs do všech zářezů, rukou lilek pevně sevřete, aby získal opět svůj původní tvar, a ještě přidejte náplň tak, aby byl opravdu naplněný až po okraje. 

V hluboké pánvi (nejlíp se vám to bude dělat ve woku) rozehřejte olej a nechejte na něm rozvonět římský kmín. Přidejte na co nejtenčí kolečka nakrájenou šalotku a restujte do zlatova. Potom přidejte asafoetidu, garam masalu a na malé kousky pokrájená rajčata. Pod pokličkou a za občasného promíchání, duste do částečného změknutí rajčat. 

Pokud by vám zbyla ještě kořeněná náplň, kterou jste plnili lilky, přidejte ji k rajčatům taky. 

K takto připravené základní směsi dejte naplněné lilky, promíchejte a pod pokličkou a při nižší teplotě nechejte dusit do úplného změknutí lilků. Během dušení občas promíchejte a pokud by bylo potřeba podlijte několika lžícemi vody. Jídlo bude, v závislosti na velikosti lilků a teplotě, při které ho budete připravovat, hotové zhruba za hodinu. Nakonec dle potřeby osolte a můžete posypat sekanými pistáciemi. 

Podávejte nejlépe s chapati.

P.S.: Stopky z lilků samozřejmě nejezte 😃

BHARWA BAINGAN