hlavní jídla bez masa

KHICHDI

10. 11. 2020

KHICHDI je vlastně rozvařená rýže společně s libovolným druhem druhem luštěniny, nejčastěji to bývá ale moong dal - loupané a půlené mungo fazole . Toto jídlo vychází z ájurvédy a v Indii se s ním setkáte často. Tradičně je součástí při půstech, ájurvédských detoxikačních programech nebo se také podává po dobu nemoci. Proto nečekejte žádné výrazné chutě nebo pikantnost, khichdi je jednoduché jídlo jemné chuti. Receptů na khichdi je neskutečné množství, já jsem si zvolila variantu právě s moong dal a zelenou fazolkou. Vím, že zelené fazolky nemá mnoho lidí rádo, proto si klidně zvolte jakýkoliv jiný druh zeleniny (květák, mrkev, batáty apod.) Khichdi je úplně jiné jídlo, než u mě běžně vídáte, ale věřte mi, že chutná skvěle a ve dnech, kdy potřebujete ulevit žaludku nebo trávení vám udělá dobře.

více

PANEER BIRYANI

11. 11. 2020

Pro všechny milovníky paneeru je tu postup na přípravu lahodného paneer biryani. Chuťově výrazná směs marinovaného paneeru, kterou doplňuje jemná chuť šafránové rýže je prostě něco, co musíte zkusit, přestože připrava tohoto jídla je trošku náročnější.

více

DÝŇOVÉ SABJI

05. 11. 2020

Kousky máslové dýně dušené s kořením, to je jen velmi lehce pikantní, jemně nasládlé jídlo.

více

KVĚTÁKOVÁ KORMA

29. 10. 2020

Tento recept mi dal fakt zabrat, jednou byl květák moc měkký, podruhé omáčka moc kořeněná....až na počtvrté jsem spokojená, takže se s vámi o recept ráda podělím a vy si užijte květákovou kormu

více

ŽAMPIONOVÁ DOPYAZA

23. 10. 2020

Jídla s názvem "dopyaza" jsou jídla, do kterých se dává během vaření dvakrát cibule, a to nakrájená dvěma různými způsoby. Jednou nadrobno a po druhé na čtvrtky a rozdělená na jednotlivé vrstvy. Tento recept je dopyaza se žampiony. Zkuste použít hnědé žampiony, mají výraznější houbovou chuť než ty bílé.

více

CIZRNOVÉ CURRY SE ŠPENÁTEM

22. 10. 2020

Speciálně v zimních chladných dnech ráda připravuji luštěniny. A cizrna v kombinaci se špenátem je skvělá volba. Za mě je to jídlo, které zahřeje.

více

ZELENINOVÉ SABJI

19. 10. 2020

Směs zelí, brambor, mrkve a hrášku. Jestli máte chuť na lehké jednoduché jídlo, neváhejte a zkuste si ho připravit.

více

ALOO GAJAR MATAR

12. 10. 2020

Tři základní suroviny - brambory (aloo) mrkev (gajar) a hrášek (matar) - spousta koření a na světě je skvělé zeleninové jídlo

více

ZELENINOVÉ KOFTY S PISTÁCIEMI

24. 09. 2020

Díky pistáciím v zeleninových koftech a kešu ořechům v omáčce je tohle jídlo poměrně hutné, ale za to lahodné. Skvělě se hodí ke speciálním slavnostním příležitostem.

více

BHARWA BAINGAN

14. 09. 2020

Baby lilky plněné směsí z arašídů a koření ve spojení se sladko pikantní krémovou omáčkou. To prostě musíte zkusit!

více