BHARWA BAINGAN

BHARWA BAINGAN

12 baby lilků 
 
Náplň lilků: 
50g arašídů 
50g sezamových semínek
½ lžičky semen pískavice 
1 lžička mletého koriandru
1 lžička mletého římského kmínu 
1 lžička kašmírského chilli 
½ lžičky kurkumy 
1 lžička amchur (sušené mango) 
¾ lžičky soli 
2 lžíce arašídového oleje 
 
 
3 žíce oleje 
1 lžička římského kmínu 
1 bobkový list 
špetka asafoetidy
1 červená cibule 
1 lžíce česnekovo zázvorové pasty 
½ lžičky kurkumy 
½ lžičky mletého kašmírského chilli 
1 lžička garam masala
½ lžičky mleté skořice
400g konzervovaných krájených rajčat
½ lžičky soli 
½ hrnku vody
1 lžíce jaggery
50 g kešu ořechů 
1 lžíce listů pískavice

 

Kešu ořechy namočte na několik hodin do vody, poté vodu slijte a ořechy rozmixujte na hladkou pastu a odložte do dalšího použití. 

Připravte si náplň do lilků. Arašídy a sezam opražte na suché pánvi do zlatova, nechejte chvíli vychladnout a poté rozmixujte na prášek, do kterého vmíchejte všechno koření a nakonec olej. Všechno společně pečlivě promíchejte. 

Lilkům uřežte stopky a nařežte do kříže co nejhlouběji, ale dejte pozor, ať je nerozřízněte kompletně. Rukou lilky rozevřete a co nejvíce naplňte připravenu náplní. Pevně stiskněte, aby vám potom při smažení náplň nevypadávala. Smažte na střední teplotě v zhruba třícentimetrové vrstvě oleje ze všech stran do změknutí.

Náplň do lilků byste měli využít celou, pokud vám ale zbyde, odložte ji na pozdější použití. 

 

Na oleji nechejte rozvonět římský kmín, bobkový list a asafoetitu, poté přidejte nadrobno pokrájenou cibuli a orestujte do zlatova. Přidejte česnekovo zázvorovou pastu, malou chvíli ještě zarestujte a vmíchejte všechno mleté koření a rajčata. Společně provařujte na nízké teplotě do zhoustnutí omáčky (10-15 minut). Nechejte mírně vychladnout a rozmixujte do hladka. Vraťte zpět do hrnce, rozřeďte vodou, přidejte kešu pastu, jaggery cukr a pokud vám zbyla náplň lilků, vmíchejte i tu. Nechejte společně zhruba pět minut spojit chutě, vložte lilky, a ještě dalších pět minut provařujte.

 

Pokud je třeba, dosolte a vmíchejte pískavici. 

 

 

 

BHARWA BAINGAN