Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
smažená cibulka :
2 větší cibule
olej na smažení
rýže:
220 g basmati rýže
1 lžíce ghee
1 lžička soli
3 cm kousek skořice
1 větší bobkový list
5 hřebíčků
5 tobolek zeleného kardamomu
1 lžička římského kmínu
paneer:
300g paneeru (recept najdete v sekci přípravy a základy)
200g jogurtu
1 lžíce česnekovo zázvorové pasty
svazek čerstvého koriandru
1/2 lžičky kurkumy
1/4 lžičky mletého chilli
1 lžička mleté papriky
1 lžička garam masala
1/2 lžičky mletého římského kmínu
1 lžíce citronové šťávy
1/2 lžičky soli
ostatní:
špetka šafránu
1/2 lžičky krystalového cukru
100ml vlažného mléka
svazek čerstvého koriandru
100ml rozpuštěného ghee
Jeden den předem si vyrobte paneer a nechejte jej zatížený v ledničce
V hmoždíři rozdrťte cukr se šafránem a poté je rozmíchejte ve vlažném mléce a také odložte stranou.
Cibuli nakrájejte na velmi tenká kolečka (doporučuji použít mandolínu, aby byla všechna kolečka stejně široká), rozložte na kuchyňskou utěrku a nechejte alespoň půl hodiny oschnout. Potom usmažte do zlatova v rozpáleném oleji a odložte stranou do dalšího použití.
Ve větší míse rozmíchejte jogurt s česnekovo zázvorovou pastou, kurkumou, chilli, mletou paprikou, garam masalou, mletým římským kmínem, solí, citronovou šťávou, posekaným čerstvým koriandrem a polovinou usmažené cibulky. Opatrně vmíchejte paneer nakrájený na menší kostky. Každý kousek paneeru musí být obalený marinádou. Nechejte stranou alespoň půl hodiny.
V hrnci nechejte na rozehřátém ghee rozvoněr celé koření - skořice, bobkový list, hřebíček, kardamom. Rýži několikrát propláchněte pod tekoucí vodou a přidejte do hrnce s kořením, za stálého míchání chvilku společně orestujte, zalijte vodou (zhruba 1,5cm nad rýži) a osolte. Rýži vařte pouze tak dlouho, až bude pouze z poloviny měkká. Slíjte vodu a na cedníku nechejte odkapat.
Biryani můžete dělat samozřejmě v jednom hrnci. Mě ale baví, když je každá porce podávaná v samostarné misce pod "pokličkou" z těsta, takže vám popíšu tento postup. Každou misku vytřete tenkou vrstvou ghee, pak do jednotlivých misek rozdělte namarinovaný paneer (včetně marinády), posypte zbylou smaženou cibulkou, nasekaným čerstvým koriandrem a rozdělte rovnoměrně rýži až po vrch misek. Na rýži nepravidelně nalijte šafránové mléko a na každou porci cca 1 lžíci rozpuštěného ghee.
Misky můžete uzavřít alobalem, ale efektnější je "poklička" z těsta, která je i moc dobrá :-)
60g hladké mouky
1/4 lžičky soli
1/4 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžíce jogurtu
1 lžička kalongi (černucha)
několik lžic vody
V misce smíchejte mouku se solí, práškem do pečiva, kalongi a jogurtem. Pokud bude třeba, po lžících přidávejte vodu a vypracujte měkké těsto. Přikryté ho nechejte pul hodiny odpočinou. Poté rozdělte podle počtu misek, které chcete uzavřít. Každý kousek vyválejte na tentou placku o několik centimetrů větší než jsou misky a touto plackou misku uzavřete a na bocích upevněte napevno tak, aby při pečení z misky neunikalo teplo.
Troubu rozpalte na 180C, misky položte na plech a pečte 30 minut. Po vyjmutí "pokličku" z těsta potřete ghee a můžete podávat.