ZELENINOVÉ KOFTY S PISTÁCIEMI

ZELENINOVÉ KOFTY S PISTÁCIEMI

Na kofty: 
400g brambor (varný  typ C)
200g květáku
200g mrkve
200g zelených fazolek
50g pistácií
1 lžíce česnekovo zázvorové pasty
1/2 lžičky soli 
1/4 lžičky mletého chilli
3 lžíce rýžové mouky
1 lžička garam masala
Olej na smažení 
 
 
Na omáčku:
2 lžíce oleje
1 lžička římského kmínu
1 červená cibule 
1 lžíce česnekovo zázvorové pasty
1/2 lžičky kurkumy 
1/2 lžičky mletého chilli (nebo dle chuti)
1/2 lžičky mletého koriandru
1/4 lžičky mleté skořice 
špetka kardamomu
50g kešu ořechů
400g konzervovaných krájených rajčat
zeleninový vývar dle potřeby (cca 2dc)

 

Kešu ořechy namočte na několik hodin do vody, poté vodu slijte a ořechy rozmixujte na hladkou pastu a odložte do dalšího použití. 

Všechnu zeleninu uvařte v osolené vodě a poté buď postrouhejte nebo rozmačkejte vidličkou. Smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi - česnekovo zázvorovou pastou, na drobno posekanými pistáciemi, kořením a rýžovou moukou. Z této směsi vytvarujte kuličky zhruba ve velikosti golfových míčků, a tyto usmažte ve vyšší vrstvě oleje ze všech stran do zlatova. 

 Na oleji nechejte rozvonět římský kmín a poté přidejte nadrobno pokrájenou cibuli a orestujte do zlatova. Přidejte česnekovo zázvorovou pastu, malou chvíli ještě zarestujte a vmíchejte všechno mleté koření a rajčata. Společně provařujte na nízké teplotě do zhoustnutí omáčky (10-15 minut). Nechejte mírně vychladnout a rozmixujte do hladka. Vraťte zpět do hrnce, přidejte kešu pastu a podle potřeby rozřeďte vývarem tak, abyste docílili husté hladké konzistence omáčky. Do omáčky vložte zeleninové kofty a nechejte společně zhruba pět minut spojit chutě. Nakonec můžete ještě posypat posekanými pistáciemi. 

ZELENINOVÉ KOFTY S PISTÁCIEMI