Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
Na květák:
1 středně velký květák
2 lžíce ghee
1/4 lžičky mletého římského kmínu
1/4 lžičky mletého koriandru
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky kurkumy
1/2 lžičky mletého chilli
1 lžička garam masala
1 lžička mleté papriky
1 lžička soli
Na pastu:
1 lžíce ghee
1 lžička římského kmínu
1 velká cibule
1 lžíce česnekovo zázvorové pasty
100g kešu ořechů
Na jogurt :
300g řeckého jogurtu
1 lžička garam masala
1/2 lžičky kurkumy
1/2 lžičky chilli
Na curry:
1 lžíce ghee
cca 3 cm kousek skořice
3 zelené kardamomy
2 černé kardamomy
5 hřebíčků
10 kuliček pepře
1 bobkový list
cca 200 ml zeleninového vývaru
Kešu ořechy namočte na několik hodin do vody.
Květák rozdělte na malé růžičky a dejte do větší mísy. Rozehřejte ghee do tekuté formy, vmíchejte do něj všechno koření a sůl a nalijte na květák. Pořádně rukama promíchejte, ať jsou všechny růžičky květáku touto marinádou obalené. Květák dejte na pečící papír na plech a pečte 15 minut při 180°C
Na jedné lžíci ghee nechejte rozvonět římský kmín, přidejte nadrobno pokrájenou cibuli a orestujte do zlatova. Potom přidejte česnekovo zázvorovou pastu a kešu ořechy (bez vody) a společně ještě chvilku restujte. Poté nechejte tošku vychladnout, rozmixujte do hladka a odložte do dalšího použití.
Nachystejte si jogurt a vmíchejte do něj všechno mleté koření a také na chvíli odložte stranou.
A teď už budeme finišovat.
Na dalším lžíci ghee nechejte rozvonět celé koření - skořici, kardamomy, hřebíček, bobkový list a pepř (ten předtím trochu podrťte). Přidejte pastu z cibule a ořechů a za stálého míchání na nižší teplotě chvilku restujte. Potom začnete postupně přidávat okořeněný jogurt a pořád promíchávejte. Rozřeďte vývarem na požadovanou hustotu a nakonec vmíchejte pečený květák. Pokud bude potřeba, dosolte. Před podáváním můžete větší kusy koření vytáhnout.