Zelenina

KVĚTÁKOVÁ KORMA

Na květák:
1 středně velký květák 
2 lžíce ghee 
1/4 lžičky mletého římského kmínu 
1/4 lžičky mletého koriandru 
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky kurkumy 
1/2 lžičky mletého chilli 
1 lžička garam masala
1 lžička mleté papriky 
1 lžička soli 
 
Na pastu: 
1 lžíce ghee
1 lžička římského kmínu 
1 velká cibule 
1 lžíce česnekovo zázvorové pasty 
100g kešu ořechů 


Na jogurt : 
300g řeckého jogurtu 
1 lžička garam masala

1/2 lžičky kurkumy
1/2 lžičky chilli 
 
Na curry: 
1 lžíce ghee
cca 3 cm kousek skořice 
3 zelené kardamomy
2 černé kardamomy 
5 hřebíčků 
10 kuliček pepře 
1 bobkový list 
cca 200 ml zeleninového vývaru 

Kešu ořechy namočte na několik hodin do vody. 
Květák rozdělte na malé růžičky a dejte do větší mísy. Rozehřejte ghee do tekuté formy, vmíchejte do něj všechno koření a sůl a nalijte na květák. Pořádně rukama promíchejte, ať jsou všechny růžičky květáku touto marinádou obalené. Květák dejte na pečící papír na plech a pečte 15 minut při 180°C
Na jedné lžíci ghee nechejte rozvonět římský kmín, přidejte nadrobno pokrájenou cibuli a orestujte do zlatova. Potom přidejte česnekovo zázvorovou pastu a kešu ořechy (bez vody) a společně ještě chvilku restujte. Poté nechejte tošku vychladnout, rozmixujte do hladka a odložte do dalšího použití. 
Nachystejte si jogurt a vmíchejte do něj všechno mleté koření a také na chvíli odložte stranou. 
A teď už budeme finišovat.

Na dalším lžíci ghee nechejte rozvonět celé koření - skořici, kardamomy, hřebíček, bobkový list a pepř (ten předtím trochu podrťte). Přidejte pastu z cibule a ořechů a za stálého míchání na nižší teplotě chvilku restujte. Potom začnete postupně přidávat okořeněný jogurt a pořád promíchávejte. Rozřeďte vývarem na požadovanou hustotu a nakonec vmíchejte pečený květák. Pokud bude potřeba, dosolte. Před podáváním můžete větší kusy koření vytáhnout. 



 

 

KVĚTÁKOVÁ KORMA