Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
1 máslová dýně (cca 800g)
3 lžíce oleje
½ lžičky pískavice
1 lžička černého hořčičného semínka
10 curry listů
3 celé sušené chilli papričky
¼ lžičky asafoetida (čertovo lejno)
1 větší červená cibule
1 lžička jaggery (nebo cukru)
½ lžičky kurkumy
400ml zeleninového vývaru nebo vody
1 lžička garam masala
1 lžička amchoor (sušené mleté mango)
sůl
Čerstvý koriandr
Z dýně odkrájejte slupku, zbavte ji jader a nakrájejte na menší kostky.
V hmoždíři podrťte pískavici nahrubo a nechejte ji společně s hořčičným semínkem rozpraskat na rozpáleném oleji. Přidejte celé chilli papričky, curry listy a asafoetida a společně malou chvilku zarestujte. Poté přidejte nadrobno pokrájenou cibuli a restujte ji do zlatova. Dále vmíchejte kurkumu, jaggery a pokrájenou dýni. Zalijte vývarem nebo vodou a pod pokličkou duste do měkka. Bude to trvat přibližně půl hodiny (po dvaceti minutách můžete pokračovat už bez pokličky, aby se vydusil zbylý vývar). Vmíchejte garam masalu, amchoor a dosolte dle chuti. Úplně nakonec vmíchejte nasekaný koriandr.