Zelenina

ALOO BAINGAN

  • 250 g brambor (nejlépe varný typ C)
  • 8 baby lilků 
  • 3 lžíce oleje
  • 1 střední cibule 
  • 1 lžička zázvorovo-česnekové pasty
  • ½ lžičky římského kmínu
  • ½ lžičky tmavého hořčičného semínka 
  • ½ lžičky mletého chilli
  • ½ lžičky kurkumy 
  • ½ lžičky garam masala
  • špetka čertova lejna (asafoteida)  
  • sůl
  • čerstvý koriandr 
  • citronová šťáva

 

Na hlubší pánvi nebo v nižším kastrolu rozehřejte olej, nechejte na něm rozvonět římský kmín a hořčičné semínko, poté přidejte nadrobno pokrájenou cibuli. Jakmile začne cibule zlátnout, vmíchejte k ní zázvorovo-česnekovou pastu, chilli, kurkumu, garam masalu a za stálého míchání asi minutu společně restujte. 

Brambory nakrájejte na menší kousky a lilkům odřízněte stopky a nakrájejte je podélně na čtvrtiny. 

Brambory přidejte k základní směsi, pečlivě promíchejte, ať se všechny chutě spojí, a podlijte malým množstvím vody, přikryjte pokličkou a nechejte pří mírné teplotě dusit, po zhruba 15 minutách (až jsou brambory skoro měkké) přidejte lilek a opět duste, tentokrát 5-7 minut. Nenechávejte směs s lilkem dusit déle, aby se nerozvařil. Lilek musí být měkký, ale zároveň pevný. 

Nakonec osolte dle chuti, vmíchejte nasekaný koriandr a pokapte citronovou šťávou.

ALOO BAINGAN